CÍMERES POLOSKA

 

Hogyan védekezhetünk a címeres poloskák ellen?

A télire menedéket kereső címeres poloskák ellen résmentesen illeszkedő szúnyoghálóval, a falakon lévő rések betömésével,  a házfalak tövében lévő búvóhelyek megszüntetésével, valamint a nyílászárók keretére, a szúnyoghálókra, redőnytokokra, faláttörésekre vagy közvetlenül a rovarokra fújt speciális rovarirtóval védekezhetünk.

Csak címeres poloska ellen hatásos a Protect poloskairtó aeroszol?

A Protect címeres poloska-irtó aeroszol a hatósági engedélye alapján kizárólag e rovarok elleni védekezésre használható. Más mászórovarokra (így például az ágyi poloskákra is) olyan szereket használjanak, amelyek csomagolásán ezek fel vannak tüntetve. Hogyan

 

Használhatunk-e eredményesen más rovarra készült irtószert is a címeres poloskák ellen?

A rovarirtószereknek biztos hatása csak azokra a rovarokra van, amelyek a hatósági hatásvizsgálatok alapján az engedélyükben, és ebből fakadóan a csomagolásukon szerepelnek. Kifejezetten a kártevőkre fújva a Protect kártevőirtó permetet is használhatjuk a telelésre a lakásokba húzódó címeres poloskák ellen.

Miért nem pusztul el a címeres poloska azonnal, amikor ráfújjuk az irtószert? Ez azt jelenti, hogy nem hatásos?

A címeres poloska-irtó aeroszollal érintkező rovarok nem pusztulnak el azonnal, ez azonban nem jelenti azt, hogy a szer nem hatásos. A felszívódásához idő kell akkor is, ha közvetlenül a rovarra fújjuk a szert.

Meddig véd a címeres poloska-irtó aeroszol, ha befújjuk vele a nyílászárók keretét?

A címeres poloskák megjelenését követő befújás után két héttel érdemes megismételni a kezelést, így folyamatosan fenntarthatjuk azt a méregmezőt, amellyel érintkezve a meleg telelő helyet kereső rovarok elpusztulnak.

Terjesztenek-e a címeres poloskák emberre veszélyes betegségeket?

A címeres poloskák jelenlegi tudásunk szerint nem terjesztenek humánbetegségeket, kárt csak a táplálékul szolgáló haszonnövényekben okoznak. A bűzmirigyeikből védekezésként kiválasztott folyadék egyes esetekben okozhat allergiás reakciókat.

 

KULLANCS

 

Hogyan védekezhetünk a kullancs ellen?

A sűrű aljnövényzetben, a levelek fonákján vagy fűszálakon várakozó kullancsok ellen védekezhetünk zárt öltözékkel, például zokni alá tűrt nadrágszárral, betűrt inggel, ami megnehezíti a kullancsok bejutását ruházatunk alá. Segíthet, ha világos ruhát viselünk, amelyen könnyen észrevesszük a fekete kullancsot. Emellett a leghatékonyabban a kullancs terjesztette betegségek ellen kullancsriasztó szerekkel védekezhetünk. Kirándulások után tartsunk kullancs-vizitet, és amennyiben kullancsot találunk egy határozott mozdulattal csipesszel távolítsuk el.

Hány éves kortól alkalmazható kullancsriasztó szer?

Vannak olyan speciális, természetes eredetű hatóanyagot tartalmazó riasztószerek, amelyek már 6 hónapos kortól alkalmazhatóak. Ilyen a Protect ®JUNIOR szúnyog- és kullancsriasztó permet, illetve a Protect® NATURAL szúnyog- és kullancsriasztó permet eukaliptusszal nevű riasztószer is. Kisgyermekeknél használható még a Protect® INCOGNITO szúnyog- és kullancsriasztó permet is, amely ruházatra és bőrfelületre is fújható. A gyermekek esetében mindig felnőtt alkalmazza a szert, méghozzá úgy, hogy a saját kezére fújt permetet oszlassa szét a gyermek védendő bőrfelületén, illetve ruházatán.

Mennyi ideig hat egy kullancsriasztó?

A kullancsriasztó távoltartó hatása nagyban függ a bőrre, ruhára permetezett riasztószer mennyiségétől. A Protect® FAMILY aeroszol, illetve a Protect® Ranger aeroszol két óráig tartja távol a kullancsokat, a szúnyogok ellen pedig 7 órán keresztül nyújt védelmet. Amíg a Protect® különböző permet riasztói hosszabb hatást biztosítanak a kullancsok ellen. A Protect ®JUNIOR szúnyog- és kullancsriasztó permet nagyjából 4 órán, a Protect® NATURAL szúnyog- és kullancsriasztó permet körülbelül 6 órán keresztül tartja távol a mind a szúnyogokat, mind pedig a kullancsokat.

Mit csináljak, ha megcsíp egy kullancs?

A kullancs csípése többnyire fájdalmatlan, de esetenként kiválthat kellemetlen viszketést, illetve bőrgyulladást. A csípés helyét érdemes figyelni, hogy jelentkezik-e bármilyen elváltozás, amely betegségre utalhat.

A bőrünkbe fúródott kullancsot a lehető leghamarabb el kell távolítani, hogy megakadályozzuk az általa terjesztett fertőző mikrobák szervezetbe jutását.

Milyen emberre veszélyes betegségeket terjesztenek a kullancsok?

Hazánkban a kullancsok okozhatnak agyhártya- valamint agyvelőgyulladás, emellett a Lyme-kór terjesztésében is jelentős szerepük van.

A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás lappangási ideje 5-14 nap, amelynek tünetei között van fejfájás, láz és hányinger, illetve ritkán előfordul eszméletzavar is. Mivel az idegszövetben szaporodó vírus az agykéreg és gerincvelő mozgató rostjait támadja meg, nagyon gyakoriak a bénulások. Az ellene kifejlesztett védőoltás 95-98 %-os hatékonyságú.

A Lyme-kór okozhat bőrtüneteket, ízületi gyulladásokat, illetve idegrendszeri gyulladásos folyamatokat, szívritmus zavart is. Jellegzetes tünete egy vörös kör alakú, terjedő folt a bőrön, amely a fertőzött kullancs eltávolítását követően néhány napon belül, de van amikor csak egy-két hónap múlva jelenik meg, többnyire a kullancs helyén.  A diagnózis felállítása rendkívül nehéz, azonban laboratóriumi vizsgálattal a beteg véréből ki lehet mutatni a betegséget. A Lyme-kór elleni küzdelem jelenlegi leghatásosabb eszköze a gyors felismerés és kezelés.

 

SZÚNYOG

 

Hogyan védekezhetünk a szúnyogok ellen?

A szúnyogok számának csökkentésének legegyszerűbb módja, ha már lárvájuk ellen elkezdünk védekezni akár irtószerekkel, mint a Protect® bolha- és szúnyoglárva-irtó permet, valamint a  Protect® szúnyoglárva-irtó tabletta, vagy megszüntetjük a kertben a szabad vízfelületeket, ahol szaporodnak a szúnyogok.   Így például a ház körül elhelyezett víztároló hordók letakarásával, gyakori kiürítésével jelentősen csökkenthetjük a szúnyogok mennyiségét. Ha már kifejlődött a szúnyog, akkor a természetes szagok közül riasztószernek sokan ajánlják a citrusféléket és a szegfűszeget, sőt a kettő kombinációját. A citrusok illatanyagát használja a Protect® légy- és szúnyogirtó aeroszol rovarirtószer is, ami a szúnyogok mellett repülőrovarok ellen is alkalmas.  Kiválóan használható még erre a célra a házon belül és kívül (terasz, erkély, balkon, lugas) is alkalmazható Protect® BARRIER rovarirtó aeroszol , ami egyszerre riasztja és írtja is a szúnyogokat, valamint a csótányokat, hangyákat és legyeket is. Emellett vannak permet formátumú riasztószerek is, amelyek kullancs ellen is jók, illetve zárt térben tökéletesen alkalmazható a  Protect® szúnyogirtó készülék lappal és a  Protect® szúnyogirtó készülék folyadékkal is.

Meg lehet előzni a szúnyogok szaporodását?

A petékből kikelő szúnyoglárvák fejlődéséhez a víz nélkülözhetetlen. A szúnyogok lárvái megtalálhatók a tócsákban, pangó vizekben és a ház körüli alkalmi víztározókban is, így ezek felszámolásával jelentősen csökkenthető a szúnyogok száma. A szúnyoglárvák fejlődésének, illetve a bábok átalakulásának meggátlására alkalmas a ház körüli vizekbe, tócsákba juttatva Protect® bolha- és szúnyoglárva-irtó permet, valamint a  Protect® szúnyoglárva-irtó tabletta. A szerek folyamatosan fejtik ki hatásukat, megakadályozzák, hogy a lárvákból kifejlődjenek a szúnyogok.

Miért nem pusztulnak el a szúnyoglárvák azonnal, amikor a vízbe juttatjuk az irtószert, vagy a tablettát? Ez azt jelenti, hogy nem hatásos?

A szúnyoglárvák nem pusztulnak el rögtön ahogy a tablettát vagy a permetszert a vízbe juttattuk, ez azonban nem jelenti azt, hogy a szerek nem hatásosak. A felszívódásához idő kell. A szerek folyamatosan fejtik ki hatásukat, megakadályozzák, hogy a lárvák bebábozódjanak, majd kifejlődjenek a szúnyogok.

Melyik szúnyog csíp, a hím vagy a nőstény?

A hím szúnyog szájszerve a bőr átszúrására alkalmatlan, ezért csak növényi nedvekkel táplálkozik. Vért kizárólag a nőstény szúnyogok szívnak, leginkább a 3-4 napos nőstény támad. 

Hogyan talál meg a szúnyog?

A szúnyogok a verejtékben lévő tejsav és a kilélegzett szén-dioxid alapján keresik az áldozatukat, de az édes szagok (pl. dezodorok, hajlakk) és az érett sajtszag is vonzza őket. Az éhes nőstény a szúrásra legalkalmasabb felület kiválasztása céljából az ember, vagy az állat bőrét gondosan végig tapogatja, majd a bőrfelszín alatt húzódó eret megkeresve szívókáját az arra alkalmas helyen szúrja be. A testrészeket sem egyformán támadják meg, a kézfejet például gyakrabban választják, mint a kart, de csábítja őket a mozgás és a sötét ruha is.

Miért viszket a szúnyogcsípés?

A szúnyogok nyálmirigye véralvadásgátló, értágító és viszketést kiváltó anyagokat tartalmaz. A nyál hatására a csípés helyén bőrelváltozás (kiütés, gyulladás) észlelhető. A testidegen fehérjékkel szemben, általában az ismételt csípések hatására, allergiás reakciók is előfordulhatnak.

 

LÉGY

 

Hogyan védekezhetünk a legyek ellen?

A legyek elleni védekezés egyik módja, ha megszüntetjük vagy jól lefedjük a lehetséges tenyészőhelyeket (pl. szemét, trágya) a ház körül és a házban. Segítheti a védekezést, ha szúnyoghálót használunk, ami kint tartja a legyeket. Emellett nagyon jól alkalmazható a legyek ellene a Magyar Termék Nagydíjas BioStop® termékcsalád, mint a légycsapda, a légyfogó szalag vagy a szexferomont tartalmazó darázs-és légycsapda. A BioStop® irtószermentesen, a környezet felesleges terhelése nélkül ér el kiváló eredményt, megszabadítva minket a kellemetlen rovaroktól.

Emellett a Protect® termékcsaládnak is vannak remekül használható szerei, amely egyszerre véd különböző repülőrovarok ellen is. A citrusok illatanyagát használja a Protect® légy- és szúnyogirtó aeroszol rovarirtószer is, ami a szúnyogok mellett repülőrovarok ellen is alkalmas.  Házon belül és kívül (terasz, erkély, balkon, lugas) pedig megfelelő védelmet nyújthat a Protect® BARRIER rovarirtó aeroszol , ami egyszerre riasztja és írtja is a legyeket, valamint a csótányokat, hangyákat és szúnyogokat is.

Miért veszélyes a légy?

Mivel a legyek szaporodásához és táplálkozásához is elengedhetetlenek a bomló szerves anyagok, mint például a trágya vagy a szemét és az élelmiszereket is előszeretettel látogatják, így könnyen előfordulhat, hogy a testfelületükre, vagy a bélcsatornájukba kerülő kórokozókkal beszennyezik az élelmiszereket. Ammennyiben a fertőzött étel bejut az emberi szervezetbe, gyomor-,és béltünetekkel járó fertőzést okozhat.

Csak a legyek ellen hatásosak a BioStop® termékek?

A BioStop® termékcsalád tagjai úgy lettek kifejlesztve, hogy elsősorban a legyeket fogják meg, őket vonzzák be illatanyagukkal, azonban van, hogy más repülőrovarok is beleragadnak a csapdába. A szexferomont tartalmazó darázs-és légycsapda, ahogy a neve is mutatja hatékony megoldást kínál a darazsak ellen is.

Nagyobb gazdaságok, állattartó telepek mivel védekezhetnek a leghatékonyabban a legyek ellen?

A BioStop® Farm légycsapda kifejezetten állattartó telepek, családi gazdaságok illetve hús- és élelmiszer-feldolgozó üzemek, szennyvíz-szikkasztó telepek, trágya- és szemétdombok közelében fellelhető legyek befogására lett kifejlesztve. Körülbelül 15 ezer légy elkapására alkalmas a csapda, amelynek előnye még, hogy irtószermentes.

Mit jelent, hogy belepi a légy az ételt?

A legyek köztudottan szeretnek a lefedetlen szemét, állatürülék és az ételeink körül is legyeskedni. Egyrészt azért, mert lebomló szerves anyagokkal táplálkoznak, másrészt azért, mert ezek a felületek a legkedvezőbbek a szaporodásukhoz. Így ide rakják le a petéiket, így előfordulhat, hogyha nem figyelünk, akkor ételükbe – elsősorban húsokba – helyezi el petéit, amikből gyorsan lárva fejlődik. Az is előfordulhat, hogy a légy a testfelületükre, vagy a bélcsatornájukba kerülő kórokozókkal beszennyezik az élelmiszereket.

Melyik légy a leggyakoribb Magyarországon?

Több légyfajta is megtalálható hazánkban. A leggyakoribbak, a házilégy (Musca domestica), a selymes döglégy (Lucillia sericata), a kék dongólégy (Calliphora vicina), a közönséges húslégy (Sarcophaga carnaria), a csillárlégy (Fannia canicularis), illetve a közönséges muslica (Drosophila melanogaster).

 

DARÁZS

 

Hogyan védekezhetünk a darazsak ellen?

A darázsirtás rendkívül veszélyes és összetett feladat, amit, ha nem végzünk kellő szakértelemmel, akkor súlyos sérülésekkel is végződhet. A helyzetet nehezíti, hogy az amúgy is veszélyes darazsak, még agresszívabbá válnak, amikor a fészküket védik. Megfelelő felkészüléssel és darázsirtó szerekkel azonban megszabadulhatunk tőlük. Fontos, hogy korán reggel, vagy késő este végezzük az irtást, hiszen ekkor kevésbé aktívak, így kisebb eséllyel támadnak meg a folyamat közben. A Protect® darázsirtó aeroszollal a speciális szórófejének köszönhetően biztonságos távolságból, akár 3 méterről is le tudjuk fújni a darázsfészket. Az eldugottabb, nehezebben megközelíthető vagy nagyobb fészek ellen a megoldás a Protect® Extra darázsirtó habaeroszol, amelyet szintén alkalmazhatunk 3-4 méterről. Abban az esetben érdemes azonban szakemberhez fordulni, ha a fészek veszélyes, eldugott, nehezen megközelíthető helyen van. Ha még nem raktak fészket a darazsak, akkor az elszaporodásuk megelőzése érdekében használja a BioStop® irtószermentes darázs- és légycsapdát.

Mennyi idő után fejti ki a hatását a Protect® darázsirtó aeroszol?

A Protect® darázsirtó aeroszol azonnal hat. A lefújt rovarok pillanatokon belül megdermednek, majd elpusztulnak. Érdemes a termékkel a teljes darázsfészket lefújni, különösen a bejáratát, hogy a fészekben lévő össze. A szer folyamatosan fejti ki hatását, így a szerrel később érintkező egyedek is elpusztulnak, ahogy eléri őket a darázsirtó. A földre hulló, halottnak látszó darazsakhoz azonban ne érjünk, ugyanis előfordulhat, hogy némelyik még él, csak megdermedt a kezeléstől. Óvatosan söpörjük őket össze a kezelést követően.

Létezik jól alkalmazható irtószermentes szer darazsak ellen?

Amikor még nem szaporodtak el a darazsak, megoldást nyújthat az ellenük való védekezésben a BioStop® irtószermentes darázs- és légycsapda, azonban, ha már fészket raktak, akkor az erősebb irtószerek használata javasolt.

Hogyan, és mikor használják a darazsak a fullánkjukat?

A darazsak nagyon ingerlékenyek, fullánkjukat veszély esetén használják, mivel a potrohuk nagyon mozgékonyan kötődik a torhoz, így minden irányban hathatósan használják azt. Érdekesség, hogy a darazsak sérülés nélkül vissza tudja rántani a rovarok, állatok és az emberek bőréből is a fullánkjukat.

A darazsak túlélik a telet?

Kizárólag a megtermékenyített anya telel át, a többi darázs ősszel elpusztul.

Hogy találjuk meg a darázsfészket?

A darazsak az esőtől védett, háborítatlan helyekre fészkelnek, mint például a villanyóra vagy a kapcsolószekrény, postaláda, a padlás, az eresz alatti rész, a redőnytok vagy a süllyesztett ajtók, ablakkeretek sarka. Az is elképzelhető, hogy több fészket találunk egymás mellett. Általában tavasszal kezdenek a felébredt darázskirálynők fészeképítésbe, így érdemes már akkor felkutatni a fészküket, mielőtt megsokszorozódnának.

Mik a darázscsípés allergia tünetei?

A darázscsípés kiválthat allergiás tüneteket is, aminek jellemzői a csípést követően rövid időn belül jelentkező, akár az egész testet érintő bőrkiütések, bőrvörösség, az ajak, szem megduzzadása, illetve fulladás is jelentkezhet. Mivel az allaergiás reakció gyorsan súlyossá válhat, így minél hamarabb orvoshoz kell fordulni. A fejet, garatot, szájüreget ért csípés különösen veszélyes.

Mikor, és hol találkozhatunk darázzsal?

Tavasszal, általában áprilisban kezdi a fészeképítést az áttelelt anya, ami jellemzően 4-6 hétig tart. A főként farostból készült fészküket esőtől védett, háborítatlan helyekre építik, mint például a villanyóra vagy a kapcsolószekrény, postaláda, a padlás, az eresz alatti rész, a redőnytok vagy a süllyesztett ajtók vagy az ablakkeretek sarka.

 

PATKÁNY

 

Hogyan védekezhetünk patkányok ellen?

A patkányok távoltartása nehéz dolog. A rágcsálók sokszor máshol fészkelnek, és máshol szerzik a táplálékot. Az, hogy milyen szert válasszunk függ a fertőzöttség mértékétől is. A rágcsálók megjelenésének kezdetén, ha csak pár egyedet szeretnénk megfogni jó megoldás az irtószermentes BioStop® egérfogó ragasztó. Amikor már elszaporodtak a rágcsálók, akkor már erősebb szerre van szükség. Ma már elérhetőek olyan irtószerek, amik akár egy fogyasztás után is hatásosak. Ilyen például a Protect® rágcsálóirtó pép, a Rodentox rágcsálóirtó csalétek vagy a felbontás nélkül kihelyezhető Protect® rágcsálóirtó granulátum és Ratata rágcsálóirtó szer. Abban az esetben, ha sok kártevővel állunk szemben, választhatjuk a Kilrat rágcsálóirtó pépet és Kilrat rágcsálóirtó granulátumot.

Hiába tettem ki az irtószert, alig fogy belőle. Cseréljem egy másik fajtára?

A rágcsálókat azzal lehet a legjobban rávenni az irtószerek fogyasztására, hogy minden más tápláléklehetőséget elzárunk előlük. Ha válogathatnak, és más, könnyen hozzáférhető táplálékot is találnak, akkor esetleg inkább azt választják. Ezért a kihelyezés előtt és alatt érdemes folyamatosan ellenőrizni, hogy nem maradt-e hozzáférhető számukra más ennivaló. Ha háziállatokat tartunk, akkor azok etetése után ne hagyjunk kint olyan táplálékot, ami az egereknek és patkányoknak is csemege.

Hová tegyem az irtószert, hogy megegyék a rágcsálók?

Az egér és a patkány is rendkívül óvatos, hiszen mindkettő zsákmányállat, a táplálék megszerzéséért igyekszik minél kisebb kockázatot vállalni. Ezért az irtószert, illetve az azt tartalmazó dobozt helyezzük a rágcsálók menetútvonalába, oda, ahol a nyomaikat láttuk. Alapszabály, hogy az irtószerek csak beltéren, a ház mellett, illetve közvetlenül a ház körül használhatók. Az irtószer kihelyezésénél fokozottan figyeljünk arra, hogy gyermek és háziállat ne férjen hozzá.  Fontos, hogy mindig a fal mellé tegyük az irtószert, etetőládát, lehetőleg védetettebb, eldugott helyre. Ha az egér vagy patkány nem érzi magát biztonságban, akkor nem eszik a legfinomabb, legcsábítóbb csalétekből sem. Vagy csak kevesebbet, mintha könnyen megközelíthető, számára veszélytelenebb helyen lenne ugyanaz. 

Hogyan védhetem meg a háziállataimat attól, hogy egyenek a kitett egér- vagy patkányméregből?

Az irtószerek kihelyezéséhez ma már olyan etetődobozokat lehet vásárolni, amelyekbe csak az elpusztítandó rágcsálók tudnak bemenni, a háziállataink viszont nem. A beltéren és kültéren is használható etetődobozokat úgy alakították ki, hogy azokba könnyen elhelyezhessük a különböző irtószereket, és kártevők számára is vonzóak. Kapható már olyan doboz is, amely eleve fel van töltve irtószerrel, így nincs vele más dolgunk, csak kitenni a megfelelő helyre.

Elfogyott a kitett irtószer, de továbbra is tapasztalom a kártevők jelenlétét. Nem hat az irtószer?

Fontos tudni, hogy a manapság forgalomban lévő irtószerek nem azonnal fejtik ki a hatásukat, illetve a rágcsálóknak súlyukkal arányos mennyiséget kell megenniük belőlük ahhoz, hogy elpusztuljanak. A késleltetés azért szükséges, mert a patkány okos állat: ha látja, hogy a társa elpusztul a fogyasztott rágcsálóirtótól, többet nem fog belőle enni. Amennyiben elfogyott az irtószer, mégis észleljük a rágcsáló jelenlétét, az vagy azt jelenti, hogy még nem telt el elég idő a hatáshoz, vagy azt, hogy az állomány túl nagy, nem volt még elég a kitett mennyiség. Az irtószerek kihelyezését addig kell folytatni, amíg fogyást észlelünk belőlük.

Mit tegyek, ha a kutyám patkányirtót evett?

Minden esetben vigye el állatorvoshoz, és a patkányirtó szer csomagolását (dobozát) is mutassa meg, amelyen fel van tüntetve a méreg ellenszere is. A mérgezés hatásfoka függ az elfogyasztott méreg mennyiségétől, valamint a kutya testtömegétől. Minél nagyobb a kutya testsúlya, annál nagyobb esélye van a mérgezés túlélésére. Kevés méreg fogyasztás is vezethet a kutya halálához. Nem lehet tudni, hogy milyen allergiás reakciót válthat ki a méreg. A véralvadásgátló rágcsálóirtó szerek ellenszere: K1 vitamin.

Elázott az irtószer, mennyire szennyezi a környezetet, kidobhatom-e a kukába?

A fel nem használt, elázott szabadforgalmú rágcsáló irtószereket (üzletekben, áruházakban kapható) a kommunális hulladék közé dobhatjuk, ezzel nem szennyezzük környezetünket. Irtószert a földön szétszórva azonban sohase hagyjunk!

Párolog-e a lakásban kihelyezett irtószer?

A forgalomban lévő rágcsálóirtószerek nem párolognak, a rágcsálókra is csak a fogyasztást követően fejtik ki a hatásukat.

 

EGÉR

 

Hogyan védekezhetünk egerek ellen?

Az egerek a kertektől a fáskamráig, a pincétől a padlásig szinte mindenhol megtalálhatók, kiirtásukra számtalan házi praktika létezik. Egyesek szerint az egérlyukba az állatok számára kellemetlen szagot árasztó szereket kell tenni, mint a keserűmandula, a fokhagyma vagy a borsmenta. Emellett, ha terpentines rongyot helyezünk el az egerek által bejárt útvonalakon, az is eredményes lehet. A régi klasszikus mechanikus csapda, a BioStop® egérfogó ragasztó és a kihajtogatható BioStop® egérfogó ragasztós lap is remekül alkalmazható, ha csak néhány rágcsálóról van szó. Ha elszaporodtak az egerek és ezek a módszerek már nem elegek, akkor ma már rendelkezésre állnak speciális összetételű rágcsálóírtók is. Ilyen a felnyitás nélkül kihelyezhető Protect® Boxer egérirtó állomás vagy a Protect® rágcsálóirtó granulátum és a Protect® rágcsálóirtó pép. Erősebb rágcsáló fertőzöttség esetén segíthet a Kilrat rágcsálóirtó pép és a Kilrat rágcsálóirtó granulátum. Ha a legnagyobb kiszerelésű rágcsálóirtót keressük, akkor a Protect® paraffinos rágcsálóirtó blokk a megoldás.

Hogy találom meg az egeret a lakásban?

A házi egér a fészkét az épületen belül a falak mentén lyukakban vagy régóta felhalmozott és nem bolygatott anyagokban alakítja ki. Fészkeiket papírral, ronggyal, vattával, vagy szétszórt növényi részekkel bélelik ki, így ezeknek a nyomait figyeljük. Ha nem tudjuk, hol lehetnek a rágcsálók, akkor a feltételezett útvonalukon szórjunk le homokot, esetleg papírral fedjük be a lyukakat. Így néhány nap alatt a kirágott papír és a homokban hagyott nyomok alapján feltérképezhetjük az élőhelyeket és az útvonalakat.

A házban bujkál egy egér. Mivel tudom elkapni?

Ilyen esetben javasoljuk az irtószermentes BioStop® egérfogó ragasztó használatát. Az egérfogó ragasztó használatánál azonban feltétlenül ügyeljen arra, hogy a házi kedvencei (kutya, macska) ne férhessenek hozzá a kihelyezett ragasztóhoz - amely ugyan irtószert nem tartalmaz - de kedvenceink szőréből csak nehezen és körülményesen lehet eltávolítani.

Mit tegyek, ha a kutyám mérgezett egeret, patkányt evett?

Mivel a méregdózis a rágcsálók súlyához van igazítva, így elméletileg semmi baja nem lesz a kutyának. Ennek ellenére előfordulhat másodlagos mérgezés, ezért minden ilyen esetben keresse fel az állatorvost megelőzve a nagyobb bajt.

Megrágta az egér, patkány a pincében tárolt élelmiszert. Fogyaszthatunk-e ezután ebből az élelmiszerből?

Nem, hiszen a rágcsálók általában szennyezett helyeken járnak (szemét, hulladék, csatorna), így a testükre tapadt kórokozókat az élelmiszerekre is átvihetik. Ezen túlmenően, nagyon sok betegséget terjeszthetnek, ezért a megrágott, összerondított élelmiszert mindenképpen dobjuk ki.

Mit tegyek, ha meg akarok szabadulni a rágcsálóktól, de nem akarok irtószert használni ellenük?

A boltokban kapható rágcsálóirtószerek megfelelő használat, kihelyezés esetén nem jelentenek semmiféle veszélyt sem az emberre, sem a háziállatokra, de aki ennek ellenére sem akarja használni őket, más módszert is választhat. A klasszikus nyaktilós csapda ma is ugyanolyan jól használható a patkányok és egerek ellen, mint nagymamáink idején. A másik irtószermentes elfogási mód a zárt térben használható BioStop® ragasztós lap. Az erre rálépő egeret ugyanis csapdába ejti a ragasztós felület.

 

ÉLELMISZERMOLY

 

Hogyan védekezhetünk az élelmiszermoly ellen?

Nagyon nehéz megakadályozni, hogy a molyok konyhánkba, spájzunkba vagy kamránkba jussanak. Könnyen hazahozhatjuk őket akár a boltból is, ugyanis megtalálhatóak a lisztben, mákban és a szárazáruban is. Élelmiszermoly-támadás esetén meg kell keresni a gócpontot, a fészküket, ahonnan mindent ki kell pakolni. Bármilyen gyanús dolgot, amiben fonalat találunk, ki kell dobni. Ha egy élelmiszer zacskóján kis lyukakat fedezünk fel, nagy rá az esély, hogy már járt benne moly, így azt is érdemes kihajítani. A helyiség plafonját, a sarkokat is végig kell nézni, és ha kis fehér lárvákat, esetleg már bábokat látunk, akkor távolítsuk el őket. A lakásból mihamarabb vigyük ki a fertőzött élelmiszereket. Régebben szárított levendulát használtak a távoltartásukra, ez a módszer azonban nem pusztítja el őket. A molyok ellen jól alkalmazható a Magyar Termék Nagydíj egyik győztese, a BioStop® élelmiszermoly-csapda, amely feromontartalmának köszönhetően odavonzza, és összegyűjti a nemkívánatos molyokat.

Mit esznek az élelmiszermolyok?

Az élelmiszermolyok, mint például az aszalványmoly, a készletmoly, a lisztmoly közismerten szemes gabonával, vagy gabonafélékkel táplálkoznak. Azonban kiváló tápanyagot jelent számukra a háztartásokban megtalálható müzli, csokoládé és dió is. Ha nem fékezzük meg idejében a molyok elszaporodását, nagyon nehéz kiűzni őket a lakásból és komoly károkat okozhatnak.

Hogyan csinál kárt a molylepke?

Kizárólag a lárva károsít, amely a táplálékul szolgáló anyagban szövedéket készít. A kikelő lárvák szinte mindent megesznek: száraz tészták, gabonakészítmények, mindenféle fűszer, olajos magvak, szárított zöldségek, szárított hüvelyesek és gyümölcsök.

Hogy találjuk meg az élelmiszermoly fészkét?

Az élelmiszermolyok leginkább azokat a helyeket kedvelik, ahol a táplálékuk, az élelmiszerek vannak és nyugodtan tudnak élni, szaporodni. Olyan helyeket keressünk a konyhánkban, spájzunkban, amelyek nincsenek napi használatban, tehát a moly számára ideális. Ez lehet egy szekrény, komód, de akár a konyhaszekrény mögé is befészkelhetik magukat.

Mennyi ideig hat a BioStop élelmiszermolycsapdája?

A környezetre teljesen veszélytelen, irtószermentes BioStop molycsapdákba helyezett feromon tartalmú anyag élelmiszer moly esetében 6-8 héten át vonzza magához a hím molylepkéket, amelyek beleragadnak. Az egyedi ragasztóval ellátott csapda hosszú élettartamú, így nem szükséges sűrűn cserélni.

Mit csináljunk, ha már nagyon elszaporodtak a molyok?

Ebben az esetben szakemberhez kell fordulni, aki segít megtalálni a gócpontot és megszabadulni a kellemetlen molyoktól.

Mi a különbség az élelmiszermoly és a ruhamoly között?

Ahogy a nevük is mutatja, mással táplálkoznak. Míg az élelmiszermoly a konyhában, kamrákban érzi jól magát, a ruhamoly a gardróbunkat támadja meg. Közös bennük, hogy a nagyobb problémát a lárváik jelentik, ők táplálkoznak ruháinkkal és ételünkkel. Megjelenésükben is különböznek. Amíg az élelmiszermolynak szürkésbarna, keskeny, vékony szárnyai vannak, addig a ruhamoly inkább barnás árnyalatú és nem ritka, hogy a lepkéhez hasonló nagy szárnyakkal rendelkezik.

 

RUHAMOLY

 

Hogyan védekezhetünk a ruhamoly ellen?

Rakjunk a szekrényünkben, különösen azokba, amelyeket ritkán nyitunk ki, szárított levendulát, dohányt, vagy szárított narancshéjat egy vászonzacskóba, és akasszuk a ruhásszekrénybe. Így elijesztjük a molyokat. A levendulát a középkorban szintén használták a molyok és más rovarok ellen. Ha már megjelentek a molyok a ruháink között, akkor a BioStop környezetbarát ruhamolycsapdája lehet a megoldás, ami feromontartalmának köszönhetően magához vonzza a molyokat.

Mennyi ideig hat a BioStop ruhamolycsapdája?

Az irtószermentes csapda a hím molylepkéket átlagosan 10-12 héten keresztül vonzza magához. A molylepkék a csapda ragasztós felületére ragadnak és elpusztulnak. A BioStopr így csökkenti a kártevők számát és megakadályozza a szaporodásukat. Több csapda kihelyezésével a fertőzés helye jól behatárolható a lakásban. Érdemes egész évben használni, a segítségével azonnal észrevehető, ha ruhamoly költözik a ruhák közé.

Mit eszik a ruhamoly?

Az élelmiszermolyokhoz hasonlóan a ruhamolyoknál is a lárvák jelentik a problémát. Ők azok, akik kárt okoznak és falatoznak a ruháinkból, legyen az ágynemű, kabát, pulóver. Kedvencük a gyapjú, a kasmír, a selyem, a pamut, a lenből készült ruhák, a prémek, a tollak és bármiféle szőrme.

Honnan tudom, hogy ruhamolyom van?

Árulkodó jelek lehetnek a ruhákon keletkezett lyukak, a megrágott szálasanyagból készült apró fonadékcsövek, vagy a parányi világos ürülékcsomók előfordulása. Ezek a jelek azonban már kései figyelmeztetők. A szapora kártevő utódai valószínűleg már munkában lehetnek a szekrényben, a fiók mélyén, vagy egyéb fénytől védett, nyugalmas helyeken.

Honnan tudom, hogy nagy a baj, jelentősebb mennyiségű ruhamoly él a szekrényemben?

A bábból kikelt ruhamoly lepke átlagosan 2-4 hétig él. Ezért, ha a BioStop® ruhamoly csapda huzamosabb ideig, folyamatosan fog ruhamolyokat, úgy a fertőzöttség jelentősebb. Ilyenkor feltétlenül használjon egyidejűleg Protect® ruhamolyirtó kazettát is.

 

ÁGYI POLOSKA

 

Hogyan védekezhetünk ágyi poloska ellen?

Az ágyi poloska nagyon szapora rovar, a nőstény élete során naponta 2-3 petét rak, így érdemes mihamarabb reagálni, hogy ne tudjanak elszaporodni. Méretükből adódóan bárhova beférnek, szinte észrevehetetlenek, így megtalálásuk nem egyszerű. A fényt nem szeretik, így nappal rejtőzködnek és éjszaka támadnak. Ha csípésekkel ébredünk és ágyi poloskára gyanakodunk érdemes nagytakarítást tartani, minden zúgot, ágyak, bútorok alatti, mögötti réseket kiporszívózni, majd a porzsáktól is megszabadulni (kidobni, nem csak kiüríteni). A különféle Protect rovarirtó szerek jól használhatók ágyi poloskák ellen, ha a takarítás során befújuk az elhúzott bútorok mögött, az ágy környékén, az ablakok-, ajtók, parketta és a lambéria réseinél. A Protect® ágyipoloska- és bolhairtó permet kifejezetten ezen kártevők ellen véd, kiűzi őket a rejtekhelyükről, rovarfejlődés-gátló hatóanyaga pedig megszakítja a peték, lárvák fejlődését. Nagy előnye, hogy színtelen és szagtalan, így a lakásban bárhol alkalmazható.

Hogy kerül a lakásba az ágyi poloska?

Az ágyi poloska szereti a tömeget, azokat a helyeket, ahol sok ember megfordul, így könnyedén hazahozhatjuk magunkkal ruhánkon vagy csomagunkban szállodából, kórházból, átmeneti szállókból, de hozzánk kerülhet akár használt bútorral, könyvekkel és képekkel is. A központi fűtéses lakóházakban a csövek áttörési helyeinél átvándorolhat a szomszédos lakásokba. Ám ez jóval ritkább terjedési formája, mint, hogy mi hozzuk be.

Szükséges-e előkészület az ágyi poloska irtásakor?

Előzetesen nem szükséges semmilyen előkészület, azonban az irtás során a berendezési tárgyak és bútorok mozgatása elengedhetetlen.

Terjeszt valamilyen betegséget az ágyi poloska?

Betegségeket nem terjeszt, csípése azonban rendkívül kellemetlen, sőt van, akinél erős allergiás reakciót (csalánkiütésszerű tünetek, vagy hólyagok) is kiválthat. Emellett az ágyi poloska ürülékének szintén van allergizáló hatása.

Háziállatok véréből is táplálkozik az ágyi poloska?

Csak ritkán fordul elő, mivel legszívesebben embervérrel táplálkozik. Tartós éhezés esetén azonban állatvért, elsősorban baromfi, galamb vagy denevér vért is szívhat.

A teljes lakást le kell kezelni az irtás alkalmával?

Nem szükséges a teljes lakás kezelése, a vizes helyiségeket például nem kedveli az ágyi poloska, így ezeken a helyeken nincs szükség írtásra. Azonban a hálószobákban, nappalikban és egyéb szobákban, ablakoknál, bútorok repedéseinél, falon lévő képeknél nagyon körültekintő munka szükséges annak érdekében, hogy az összes lehetséges ágyi poloska búvóhelyet felkutassuk és lekezeljük. A szakszerű ágyi poloska irtás időszükséglete többszöröse a csótányirtási munkálatoknak.

Ha megszabadulok az ágytól, megoldódik a probléma? Eltűnnek a lakásból az ágyi poloskák?

Sajnos nem, mert az ágyi poloska nem csak az ágyban bújik meg. Lehetnek a paplanokon, párnákon, matracon, az éjjeliszekrényben, az ágyhoz közeli bútorokban, kanapékon, a fal és a padló repedéseiben, bútorok illesztéseinél, képkeretek, falitükrök mögött, függönyön, de találkozhatunk velük az elektromos készülékeken is, konnektoroknál, kapcsolóknál vagy akár az álmennyezet illesztéseinél. Éppen ezért komplex írtásra van szükség.

 

HANGYA

 

Hogyan védekezhetünk hangyák ellen?

Az eredményes hangyairtás alapfeltétele, hogy ne csak a látható rovarok eltávolítására törekedjünk, hanem az egész boly kiirtására. A hangyák nagyon érzékenyek a szagokra, így távol tarthatjuk őket a vonulási útjukba helyezett citromkarikával, fahéjjal vagy savanyú uborkával. Ha ez nem elég a sütőpor vagy a szódabikarbóna is hatásos lehet, ugyanis a finomnak tűnő falatokat behordják a bolyba, és jó esetben az egész kolóniát elpusztítják. Amennyiben ez is kevésnek bizonyul és elszaporodtak a hangyák a lakásban vagy a kertben, használjunk a Protect® hangyairtó csaléteket, illetve a fajtától függően Protect® fáraóhangya-irtó csalétket, Protect® hangyairtót és a Protect® Combi hangyairtó csalétket pedig a fekete hangya ellen. Ezek mellett választhatunk porozószert, aeroszolt, szagtalan rovarírtó permetet, amely véd a csótányok, pókok, ágyi poloskák és bolhák ellen is.

Magyarországon mennyi hangyafajjal találkozhatok?

Több mint 6500 hangyafajt tartanak számon a világban, ebből Magyarországon körülbelül 70 faj él, köztük a legismertebbek a fekete, a fáraó és a házi hangya.

Mindegyik hangyafaj ellen hatásosak a Protect termékek? Mindegy melyiket mivel írtjuk?

Mindegyik hangyafajnál fontos, hogy a teljes boly elpusztítására törekedjünk A Magyarországon megtalálható gyakori hangyafajok ellen különböző speciális termékek vannak, amik közül lehet választani. A fáraóhangyák ellen a Protect® fáraóhangya-irtó csalétket érdemes használni. Ez olyan rovarnövekedést gátló szert tartalmaz, melynek nincs azonnali ölőhatása, ellenben meggátolja a királynők peterakását, illetve a lárvák fejlődésében zavart idéz elő, így a hangyaboly 12-14 hét alatt elhal. A fekete hangya ellen  a Protect®hangyairtót és a Protect® Combi hangyairtó csalétket vessük be.

A hangyák tényleg olyan erősek, ahogy hallottam?

Igen, ezek az apró rovarok képesek testük súlyának többszörösét akár több 10 méteren át is cipelni.

A hangyák emberre ártalmasak?

Előfordul, hogy védekezéskor, vészhelyzetben, esetleg élelem keresésekor véletlenül megmarják az embert, de nem ártalmasak. Erős rágóikkal csak helyi tüneteket okoznak a bőrön, amit a méregmirigyeikből kiáramló hangyasav kipirosíthat. A csípést bő víz alá kell tenni, esetleg fertőtleníteni.

Veszélyt jelentenek az egészségünkre a hangyák?

Megjelenésük egészségügyi veszéllyel nem jár. Egy-egy eltévedt hangya még nem okoz gondot, de amikor már oszlopokban masíroznak a lakásban az már zavaró és kellemetlen. Ellephetik élelmiszereinket és akár több száz példány vonulhat egyszerre. A komolyabb kár azonban az, amit nem látunk: az épületek falaiban szövevényes járatokat vájnak, ezzel az épületet meggyengítik, ami által rossz esetben a tartófalak meg is rogyhatnak

 

CSÓTÁNY

 

Hogyan védekezhetünk csótányok ellen?

A csótányok ellen vannak már bevált házi praktikák, amikkel távoltarthatjuk őket, mint például a citrom, amit ki nem állhatnak. Érdemes a nyílászárók környékére citromot facsarni, illetve citromos vízzel felmosni, hogy megakadályozzuk a bejutásukat. Emellett a réseket, lyukakat tömjük be, hogy ne bújhassanak meg ott, illetve a lakást tisztán tartani, a szemetet minél hamarabb levinni, a morzsákat feltakarítani. Amennyiben nem elegendők a házi praktika, akkor válasszunk a professzionális csótányirtók közül. Kisebb csótányfertőzéshez megoldást jelenthet az irtószermentes BioStop® csótánycsapda, komolyabb fertőzöttségnél érdemes a Protect® csótány- és hangyairtó aeroszolt választani. A Protect termékcsaládban találunk még olyan készítményeket, amik szintén hatásosak a csótányok elleni védekezésben, mint a Protect® Forte rovarirtó porozószer, a Protect® Extra rovarirtó aeroszol, a Protect® rovarirtó permet, a Protect® hangyairtó aeroszol, illetve a mászó ér repülőrovarokra egyaránt hatásos Protect® barrier rovarirtó aeroszol.

Terjesztenek a csótányok betegségeket?

Igen, életmódjukból adódóan (megfordulnak például csatornákban, szeméttároló helyeken) terjeszthetnek fertőző betegségeket is a csótányok, közvetlen érintkezés esetén pedig allergiás reakciókat is kiválthatnak. A csótányokat tehát nemcsak azért kell irtani, mert undort keltőek, hanem legfőképpen azért, mert potenciálisan több betegség veszélyes közvetítői.

Hogy kerül a lakásba a csótány?

Bemászhatnak a saját lábukon is a lakásba – régi társasházakban például a pincéből, de akár az utcáról is –, de passzív módon is bekerülhetnek, például költözés során a bútorokkal. Amint észleljük a jelenlétüket, azonnal cselekedni szükséges, hogy ne szaporodjanak el.

Többféle csótány is megjelenhet a lakásomban?

Igen, hazánkban az ember közvetlen közelében a német csótány, a konyhai csótány és elvétve az amerikai csótány is előfordul. A helyiségekben a német csótány bárhol előfordulhat, de elsősorban a magasabb helyeket kedveli, míg a másik két faj inkább a padlószinthez közel, esetleg a lefolyókban, illetve a csatornahálózatban él.

Csótányirtás előtt szükséges előkészület?

Amennyiben a csótányirtás permetezéses technológiával történik, abban az esetben szükséges kiüríteni a konyhaszekrényeket, illetve az edényeket letakarni. Géllel történő irtáskor erre nincs szükség, minden a helyén maradhat.

A permetezős csótányirtás vagy a géles módszer a jobb?

Erre a kérdésre igennel és nemmel lehetetlen válaszolni. Az irtást nagy mértékben befolyásolják a körülmények, a fertőzöttség mértéke, a lakás jellege, illetve a beépítettsége.

 

BOLHA

 

Hogyan védekezhetünk a bolhák ellen?

A legjobb védekezés, a megelőzés. Ehhez használhatunk bolha-és kullancsriasztó nyakörvet, spot-on készítményt, porozószert vagy speciális samponokat is. A bolhák szaporodását pedig gátolja a résmentes padlókiképzés és a sarkok lekerekítése. A bolhák irtása azonban komplex eljárást igényel, hiszen nagyon szapora rovar és könnyen befészkeli magát lakásunkba is, így kedvencünk fekhelyét és a szőnyegeket, padlókat, bútorokat is érdemes kezelni például HappyPet tartós hatású bolhairtó aeroszollal, Protect® extra rovarirtó aeroszollal vagy többek között Protect® ágyipoloska- és bolhairtó permettel. A kezelés során különös figyelmet kell fordítani a padló és falak réseire, repedéseire, ahol előszeretettel bújnak meg a bolha lárvák..

A bolhák az emberre is veszélyesek?

Több különböző bolhafaj él Magyarországon. Sokszor az úgynevezett gazdatest után kapják a nevüket, mint emberbolha, kutyabolha, macskabolha vagy éppen patkánybolha. Ez azonban nem azt jelenti, hogy az adott bolha más élőlényre nem veszélyes. A kutyákon található bolhák jellemzően az embereket nem csípik meg, azonban más bolhafajok, mint a macskabolhák az emberre is átugranak és viszkető, kellemetlen csípéseket okozhatnak.

Van olyan szer, amivel a lakás kezelhető bolhák ellen?

Igen, vannak kifejezetten a kisállat fekhelyének és a belső terek kezelésére kifejlesztett szerek is. Ilyen például a HappyPet tartós hatású bolhairtó aeroszol, ami nem csak elpusztítja a már kifejlett bolhákat, hanem a peték és lárvák fejlődését is meggátolja. Így jelentősen csökkenthető a bolhák száma a lakásban. Érdemes kezelni a háziállatok tartózkodási helyeit, a szőnyegeket, szőnyegpadlókat, bútorokat, kárpitot és a padlók réseit is, hiszen méretükből is adódóan sokszor ott bújnak meg. Jól alkalmazható erre a célra a Protect® ágyipoloska- és bolhairtó permet, vagy a lárvákat is elpusztító Protect® extra rovarirtó aeroszol, de a Protect® csótány- és hangyairtó aeroszol is hatásos bolhák ellen. Ezek mellett a Protect® forte rovarirtó porozószert is választhatjuk erre a célra. Ha kifejezetten a még kifejletlen lárvák ellen szeretnénk védekezni, akkor arra ott a Protect® bolha- és szúnyoglárva-irtó permet, amellyel házi kedvencünk fekhelyét érdemes befújni, illetve az eldugott réseket, amikben a bolhalárvák megbújhatnak.

Milyen bolhairtószert válasszak a kutyámnak/macskámnak?

A bolhairtó kiválasztásánál több szempontot is figyelembe kell venni, mint a veszélyeztetettség mértéke, az adott évszak, kutyánk nagysága, szőrzete, ugyanis ezek mind befolyásolják, melyik szer a legalkalmasabb. Egy rövid szőrű, elsősorban városban sétáltatott kutyusnak választhatunk vegyszermentes megoldásokat, azonban, ha hosszúszőrű a kedvencünk, vagy sokat jár erdőben, kertben erősebb védelemre van szükség. A bolha-és kullancsriasztó nyakörvek macskáknak és kutyáknak is elsősorban a téliesebb időszakban, októbertől márciusig ajánlottak. Tavasztól pedig javasolt váltani a nyakörvről a repellens hatású samponokra, vagy spot-on készítményekre, amelyekből találunk külön kutyáknak és cicáknak valót, vagy esetleg táplálékkal beadható tablettákra. A legjobbak azok a szerek, amelyek a klímaváltozás következtében megjelenő és hazánkban is egyre elterjedtebb szívféreg ellen is védenek. A hatékonyság növelése érdekében jó, ha mindezek mellett a kisállat fekhelyét is befújjuk bolhairtó aeroszollal, ami megelőzésre és erősebb bolhásodás esetén is hatásos lehet.

 

MUSLICA(Gyümölcslégy)

 

Hogyan védekezhetünk a muslica ellen?

A muslicák nehezen kiirtható rovarok, így a legjobb, ha minél kevesebb esélyt adunk nekik arra, hogy megtelepedjenek a lakásban. Ne hagyjuk szabadon a zöldséget, gyümölcsöt, tartsuk szárazon a konyhai felületeket és megszűntessük meg a nyílászárók melletti repedéseket. Ha pedig mégis megjelentek, akkor a leghatékonyabb védekezés ellenük az irtószermentes BioStop® gyümölcslégycsapda, amely természetes eredetű csalogatóanyagai segítségével hatásosan vonzza be a gyümölcslegyeket, hatása akár 3–5 héten át érezhető.

Terjesztenek a muslicák betegségeket?

Az ecetmuslica az emberre egyáltalán nem veszélyes, nem terjeszt semmilyen betegséget. A rothadást sem a muslicák idézik elő, ők eleve a túlérett, rothadó zöldséget és gyümölcsöt kedvelik, amelynek a szagát messziről megérzik.

Mikor találkozhatunk leginkább muslicákkal?

A gyümölcslegyek, vagy közkeletű nevükön muslincák, nevükhöz híven a nyár végi gyümölcséréskor (augusztus-októbar) lephetik el a konyhánkat, vagy a ház körül található erjedő termést vagy konyhai hulladékot.

 

VAKOND

 

Hogyan védekezhetünk vakond ellen?

Kevésbé köztudott, hogy a vakondok védett állatok, így irtani nem szabad őket. Távoltartásukra a járataikba juttatva jól alkalmazható a Protect® Natural vakondriasztó golyó, amely a vakond számára kellemetlen illatanyagot áraszt, és arra ösztönzi az állatot, hogy elhagyja a területet.

Megeszi a vakond a növényeket a kertben?

Nem, a vakond semmilyen növényt nem eszik meg, kizárólag rovarokkal és azok lárváival táplálkozik. Pusztítja a csigákat, százlábúakat, lótücsköt, drótférgeket is. A veteményeskert növényeinek gyökereit azonban meglazíthatja, aminek következtében azok könnyen kiszáradhatnak.

 

NYEST

 

Hogyan védekezhetünk nyest ellen?

Védekezni nehéz, mert nagyon ragaszkodnak a megszokott helyükhöz. Próbálkozhatunk nyestcsapdával, aminek a kezeléséhez ügyesség és idő szükséges. A nyest szagnyomokkal jelöli meg az életterét, amelyeket a Protect® Natural nyestriasztó permettel semlegesíthetünk.  A szer illata pedig attól fogva távol tartja őket, ahogy a nyulakat, görényeket, rókákat és más kisemlősöket is. A permet emellett az autónkat is védi, hogy ne tegyenek kárt benne a nyestek.

Honnan tudom, hogy nyesttel állok szemben?

Életterük beszűkülésével a nyestek behúzódtak a városokba, hiszen ez a terep kiváló búvó- és táplálkozóhelyként szolgál számukra. Megtalálhatók vidéki házakban és a főváros belső kerületeiben is: padlásokon, a szellőzőrendszerekben, sőt bemásznak az autók motorterébe is károkat okozva. Árulkodó jel lehet, ha a következő károkat tapasztaljuk: megbontott tető szigetelés, megrágcsált gumiabroncsok, autó kábelek, összekarmolt felületek,madártollak,  tojáshéjak, összerágott műanyag tárgyak, szigetelőanyagokba fúrt lyukak, lábnyomok a motorháztetőn. Hangjuk is felkeltheti a gyanút: cincogás, kaffogás, morgás és nyávogás. Továbbá az ürüléknyomok. A felhalmozott kupac nagysága arányban áll az így megjelölt terület látogatottságával. A nyest ugyanis több, egyes megfigyelések szerint akár 10 búvóhelyet is használ egyszerre, váltogatva ezeket. A legnagyobb halom ott képződik, ahol a leggyakrabban tartózkodik.

Használhatóak-e más kártevők pl. nyest ellen a rágcsálóirtószerek?

A nyest nem rágcsáló, hanem ragadozó, ezért a kihelyezett rágcsálóirtószert nem fogja elfogyasztani. A már ház körül, elsősorban a padláson előforduló nyestek lakásba és tetőtérbe történő bejutását a kinyúló faágak levágásával, a tetőablakok bezárásával, a cserép- és palahiányok megjavításával akadályozhatjuk meg.

LEVÉLTETVEK

 

Hogyan védekezhetünk levéltetvek ellen?

A levéltetvek ellen alkalmazható a "merüléses" módszer: a növényt – akár egy órán keresztül – fejjel lefelé lógassuk egy vödör szobahőmérsékletű vízbe, aminek hatására elfogy a levéltetvek levegője. Dísznövénykertben jól alkalmazható a sarkantyúka is, amit a levéltetvek előnyben fognak részesíteni a többi növénnyel szemben. Alternatív módszerként használhatjuk a dohánylevélből készült permetet is. Létezik külön erre a célra kifejlesztett irtószer, a Margaréta® levéltetű irtó aeroszol, ami gyorsan megállítja a levéltetvek elszaporodását.