A Happy Pet doktorától, Dr. Lázár Attila állatorvostól kaphattunk már tippeket, mivel védekezzünk a bolhák és kullancsok ellen, és pár szó esett már az élősködők okozta betegségekről is. Most azt tudhatjuk meg, hogy honnan vehetjük észre, hogy a paraziták beköltöztek kedvencünk bundájába, és miként ismerhetjük fel, hogy kutyánkat vagy macskánkat megbetegítették.

A bolhákat könnyebb észlelni, hiszen a gyakori vakaródzás felhívhatja rájuk a figyelmünket. A kullancsokkal nehezebb dolgunk van, mert elrejtőznek kedvencünk szőrzetében és csak akkor vesszük őket észre, mikor már jól megszívták magukat. Ilyenkor pedig már sajnos meglehet a baj. Jó, ha minél hamarabb észleljük, hogy kiskedvencünk megfertőződött és idejében elvisszük állatorvoshoz. 

A Happy Pet orvosával ez alkalommal a különféle betegségekre, allergiákra figyelmeztető jeleket vesszük sorra. Kevésbé ismert például, hogy a bolhák nyála allergiás reakciót is kiválthat. A bolhacsípéstől úgy tudjuk megkülönböztetni a bolhanyálallergiát, hogy ilyenkor nem a csípés helyén észleljük a problémát, hanem a hát felső szakaszán kipirul és megvastagodik a bőr, miközben erőteljesen - akár foltokban - hullik az állat szőre és intenzíven vakaródzik. A rossz hír, hogyha egyszer kialakult a bolhanyál allergia, akkor ez általában nem szűnik meg, hanem évről évre rosszabb lesz. 

Ennek speciális formája a hot-spot nevű betegség. Egy pontból indul és a hámréteg leválásának következtében egy nedvedző, gennyes terület alakul ki, ami akár órákon belül nőhet tenyérnyire, akár két tenyérnyire. Vannak olyan fajták, amelyek jobban hajlamosak erre, mint a berni pásztor, rottweiler vagy a német juhász. Érdekesség, hogy a hot-spot allergiás reakciók 70-75%-át okozza bolhanyál és csak a többit táplálék, pollen, házi poratka vagy más.

Az allergia mellett betegségeket is okozhatnak a paraziták. A kullancsok terjesztik például a babesiosist, más néven kutyamaláriát, ami elsősorban kutyákra veszélyes, de van, hogy cicáknál is előfordul. Érdemes figyelni kedvencünk hangulatát, így ugyanis kiszúrhatjuk a betegség kezdeti tüneteit. Megnehezíti a felismerését, hogy könnyű összetéveszteni például a túlevéssel. A babesiosisnál ugyanis először bágyadtság, étvágytalanság, esetleg láz jelentkezik nyálzással. Majd napokon belül megjelennek a tipikus tünetek: magas láz, hányás és sötétedő vizelet. Előrehaladott állapotban akár cola szerű vizelete is lehet a kutyánknak. Jellegzetes, hogy az ürülék színe okker sárgává változik. Minél hamarabb látja állatorvos a fertőzött kisállatot, annál jobb. Előrehaladott állapotban már nagyon nehéz védekezni ellene, de a jó hír, hogy létezik már megfelelő gyógyszer rá. Mivel védőoltás nincs jelenleg ellene, így Dr. Lázár Attila, a Happy Pet állatorvosa szerint a legjobb, a megelőzés, vagyis, ha védekezünk a vérszívók ellen és a kullancs bele se megy házi kedvencünkbe. 

A másik gyakori, kullancs által terjesztett betegség a hosszabb lappangási idejű Lyme-kór. Az embereknél tapasztalható vörös körkörös foltok az állatokra nem jellemző, náluk rögtön a második fázis, vagyis az idegrendszeri és ízületi tünetek jelentkeznek. Arra érdemes tehát figyelni, hogy tapasztalunk-e ízületi duzzanatokat vagy görcsöket kisállatunknál. A részleges vagy teljes bénulás sem ritka ennél a kórnál, továbbá a magas láz. Szerencsére antibiotikummal jól kezelhető a betegség, ha időben észleljük, ám ha ez nem történik meg, akkor 2-3 hetente rendszeresen visszatérnek a tünetek és halálos betegséggé is válhat. Vakcinával és a kullancsok távoltartásával védekezhetünk ellene.

Jobb tehát megelőzni, hogy kullancsok vagy bolhák megnehezítsék kedvenceink életét kullancs-és bolhariasztó szerekkel, samponokkal, nyakörvvel és kedvencünk fekhelyének védelmével.