Miért érdemes védeni házi kedvenceinket?

Akinek van kisállata, annak ismerős a kérdés, miként óvhatja meg kedvencét az apró parazitáktól. Egyáltalán szükség van-e arra, hogy védekezünk a két vérszívó ellen? Árthatnak-e állatainknak? A kullancsról köztudott, hogy különböző betegségeket terjeszthet, mint például a Lyme-kór, ám a bolhákkal mi a helyzet? Ezekben a kérdésben a Happy Pet dokija, Dr. Lázár Attila állatorvos áll segítségünkre.

A két, szemmel alig látható parazitában közös, hogy mindkettőnek szüksége van vérre az életben maradáshoz. Ám, míg a bolha méretét meghazudtolva ugrál kisállatunk bundájában – a kutyabolha akár egy 30 cm-es vonalzónyit is képes ugrani – és megcsípi őket, addig a kullancs beléjük szúrja a fejét és úgy növekszik. Így a két rovar ugyan másként veszélyezteti kedvenceinket, de mindkettőre megéri figyelmet fordítani. 

A Happy Pet doktora hozzátette, hogy a bolhák viszkető csípései nem csak kellemetlenek, hanem bakteriális fertőzéshez, és bőrgyulladáshoz is vezethetnek. Emellett nyáluk és ürülékük is kiválthat mind kutyáknál, mind pedig macskáknál allergiás reakciót. Az is előfordulhat, hogy az allergia hatására bizonyos területeken megritkul, vagy akár kihullik kedvencünk szőrzete. A helyzetet rontja, hogy a bolhák kifejezetten szapora rovarok, lárváik pedig szabad szemmel nem észrevehetők, lapulhatnak a padlónk illesztéseiben, de akár a szőnyegünkben is. Érdekesség, hogy amíg a kutyabolha emberre nem veszélyes, addig a macskabolha előszeretettel szívja a mi vérünket is.

A kullancsoknál szóba került már a Lyme-kór, azonban meg kell említeni a kutyák életveszélyes megbetegedését, a babesiosist, más néven kutyamaláriát, amely az állat vörösvérsejtjeit támadja meg. Illetve ide tartozik az ehrlichiosis is, más néven a vérzéses kullancsláz.

Az élősködők ott vannak a szabadban, a kertben, az utcán, az erdőben, de a nyitott ablakban is összefuthatunk velük. És sajnos van, hogy cicánk vagy kutyánk marad alul a kullancsok és bolhák elleni harcban és akár egy életveszélyes betegséget is elkaphatnak. Megéri tehát megelőzni a bajt, a kérdés, hogy mit lehet tenni a vérszívók ellen. Cikksorozatunk következő részében erre keressük a választ a Happy Pet állatorvosával.