De mivel? Nyakörv, spot-on, sampon esetleg gyógyszeres kezelés?

Háziállataink sokszor csalnak mosolyt az arcunkra, hozzánk nőnek. Együtt nevetünk és sírunk, ám hogy sokáig velünk maradjanak nem csak szeretetre, gondoskodásra, jó minőségű tápanyagra van szükségük, hanem megfelelő védelemre is az élősködőkkel szemben. Korábban már beszéltünk arról, milyen betegségeket, allergiás reakciókat okozhatnak a bolhák és a kullancsok, arról azonban még nem esett szó, hogy mikor, milyen típusú riasztószerrel, eszközzel, vagy gyógyszeres kezeléssel érdemes felvennünk a harcot a paraziták ellen. 

 

Mielőtt valamelyik szer mellett tesszük le a voksunkat, mindig érdemes több szempontot is figyelembe venni, javasolja a Happy Pet doktora, Dr. Lázár Attila állatorvos, hiszen a veszélyeztetettség mértéke, az adott évszak, kutyánk nagysága és szőrzete is befolyásolja, melyik szer a legalkalmasabb. 

 

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Egy rövid szőrű, elsősorban városban sétáltatott kutyusnak választhatunk vegyszermentes megoldásokat, mint az ultrahangos kullancsriasztót, amely ultrahang hatással riasztja a kullancsokat vagy egy sűrű fogú bolhafésűt, amivel séta előtt és után átfésülhetjük kedvencünket. Emellett megoldás lehet gyengébb hatású, piretroidokat tartalmazó samponok használata is, melyekkel bizonyos mértékig szintén távol tarthatók ezek a paraziták. Amennyiben gazdiként a természetes szereket részesítjük előnyben, akkor illóolajok (pl. teafaolaj) is megoldást jelenthetnek ilyen esetben. Ám ne feledjük, hogy ezek jóval kisebb védelmet nyújtanak, mint a kifejezetten erre a célra készített riasztószerek.

Mi a helyzet akkor, ha kisállatunk az erdők, mezők, vagy éppen a kert szerelmese? 

Ilyenkor a veszélyeztetettség mértéke megnő, így mindenképpen a vegyszeres készítmények között nézzünk szét, figyelve az évszakra. A repellens szerek előnye, hogy a velük kezelt kutyákat, cicákat elkerülik a vérszívók, vagyis a paraziták sokkal kevésbé kerülhetnek be a lakásunkba. 

A bolha-és kullancsriasztó nyakörvek macskáknak és kutyáknak is elsősorban a téliesebb időszakban, októbertől márciusig ajánlottak. Tavasztól pedig javasolt váltani a nyakörvről a repellens hatású samponokra, vagy spot-on készítményekre, amelyekből találunk külön kutyáknak és cicáknak valót, vagy esetleg táplálékkal beadható tablettákra. A legjobbak azok a szerek, amelyek a klímaváltozás következtében megjelenő és hazánkban is egyre elterjedtebb szívféreg ellen is védenek. A hatékonyság növelése érdekében jó, ha mindezek mellett a kisállat fekhelyét is befújjuk bolhairtó aeroszollal, ami megelőzésre és erősebb bolhásodás esetén is hatásos lehet.

A Happy Pet dokija azt is hozzátette, ha kedvencünk sűrű, vastag bundával rendelkezik, akkor évszaktól függetlenül a nyakörv helyett válasszunk cseppeket vagy tablettákat a kullancsok és bolhák ellen. 

Következő cikkünkben a Happy Pet állatorvosával, Dr. Lázár Attilával sorra vesszük a jeleket, amik bolhákra utalnak, és szó esik a bolhanyál allergiáról, illetve arról, hogy mik a vérszívók által terjesztett leggyakoribb betegségek tünetei, amikre érdemes figyelni, hogy még időben észrevegyük a betegséget.