A ruhamoly sem indulhatna a lepkék szépségversenyén: áttetsző szalmasárga színű szárnyai hosszúkásak, keskenyek, rajzolatmentesek, feje borzas, állaga porszerű. Kisebb, mint az élelmiszermoly: mindössze 5-8 mm hosszú, kiterjesztett szárnytávolsága 10-16 mm. Kifejlett példányai 3-4 hétig élnek. A nőstények által lerakott peték a hőmérséklettől függően 3-21 nap múlva kelnek ki. A kukacszerű hernyók szürkésfehérek, fejük sötétbarna, rágószervük különösen erős, képesek még a bőrt is átrágni.

Ezek az örökké éhes teremtmények azok, amelyek szörnyű károkat okoznak a ruhatárunkban. Ha hozzáférnek, a legfinomabb kasmír- és selyemholminkkal kezdik, de átrágnak mindent, ami állati eredetű és kreatint tartalmaz, legyen az gyapjú, szőrme, ágytoll, matracszőr vagy filc. Sőt, a padlórepedésekbe hullott hajszálakat sem vetik meg. Újabban – jobb híján – a növényi eredetű textilekkel is beérik.

Nagyjából 35 napig tartó falásrohamaik árulkodó jelei az aprócska lyukak a különböző ruhadarabjainkon. Jelenlétükről tanúskodnak a maguk után hagyott ürülékcsomók, valamint a megrágott anyagból készített lakócsövek is, amelyeken belül végül bebábozódnak. A 7-8 mm-es báb háborítatlan helyeken, hosszú idő óta tárolt, nem használt ruhaneműkben, kabátokban, szőnyegek alatt, kárpitozott bútorok réseiben tölti el azt a 2-3 hónapot, amely a kifejlődéséhez, az imágó alak elnyeréséhez szükséges. 

Hogy ne legyünk ruhamolykárosultak, meg kell akadályoznunk a fenti helyzet kialakulását! A repülő egyedek távoltartására bevethetünk bármiféle erős illatot. A klasszikus levendulától a szegfűszegig bármi hatásos lehet. A régi jó naftalint felejtsük el, annyira hatásos, hogy az ezzel kezelt kabát nemcsak a kártevőt, hanem a viselőjét is elűzi.

Nem szeretik a huzatot, a hőmérséklet-változást és az egyéb háborgatást, úgyhogy gyakran szellőztessünk, a ritkán hordott holmikat időnként tegyük ki a napra, vagy hagyjuk kint egy-egy fagyos éjszakára, továbbá rázzuk ki, keféljük át stb. őket. A szekrények, fiókok belsejét időnként töröljük át ecetes vízzel. Az alapos nagytakarítás is hatásos, különösen a bebábozódott egyedek ellen.

Profi segítséget is igénybe vehetünk!

Ilyen a BIOSTOP ruhamolycsapda, amely irtószer nélkül pusztít. Elsősorban a fertőzöttség jelzésére, a kisebb fertőzöttségek felszámolására és a kezelések utáni ellenőrzésre szolgál. Szexferomon tartalma 10–12 héten át magához vonzza a hím lepkéket, amelyek így a ragacsos felületbe ragadnak és elpusztulnak. Több csapda egyidejű használatával a fertőzés helye jól behatárolható a lakásban. A terméket ajánlatos egész évben használni.

Ha a csapdánk huzamosabb ideig, folyamatosan ruhamoly lepkéket fog be, akkor ajánlatos bevetni a PROTECT ruhamolyirtó kazettát is. A termék szagtalan, ezért a ruhákba semmilyen kellemetlen szag nem ivódik be. Nem csöpög és nem hagy foltot, hatását párolgás útján fejti ki. Biztos védelmet nyújt a ruhákban, textíliákban fejlődő molyok ellen. Három hónapon át egyenletes hatóanyag kibocsátást biztosít a fiókokban, szekrényben és egyéb ruhatárolókban.