A karácsonyi sütés-főzéshez sok alapanyagot tárolunk a konyhánkban, spájzunkban, kamránkban, amivel egyben terített asztalt is kínálunk az ilyenkor is aktív élelmiszermolyoknak. Figyeljünk a nyomaikra, helyezzünk ki csapdát, hogy időben észleljük a megjelenésüket.
Az élelmiszermolyok télen sem pihennek, ilyenkor is előfordulhatnak a konyhánkban, már csak azért is, mert karácsony előtt a szokásosnál több olyan élelmiszert tartunk otthon, ami csemege számukra. Ezért érdemes rendszeresen átvizsgálni a száraz tésztákat, gabonakészítményeket, mindenféle szárított zöldfűszert és zöldségeket, kakaót, olajos magvakat, száraz hüvelyeseket és aszalt gyümölcsöket. Imádják a lisztet és a gabonapelyheket is, de mindenféle gabonaőrleménybe beköltöznek petéikkel.
Ha a molyok nyomára bukkanunk valamilyen élelmiszerben (például észrevesszük a pókhálószerű „lárvabölcsőjüket”), érdemes rögtön kidobni az egész tételt, így tudjuk a legjobban megelőzni a terjedésüket. A molyfertőzés felszámolása érdekében fontos az élelmiszerek tárolására szolgáló edények, tartók, szekrények belső felületeinek, fedeleinek az átvizsgálása, alapos kitakarítása, lemosása is, mert itt is találhatunk lárvákat, bábokat.
Könnyen előfordul, hogy már a megvásárolt élelmiszer fertőzött, és az áruval együtt az élelmiszermolyt is hazavisszük. Az aszalvány-, készlet-, liszt- és déligyümölcsmoly jelenlétének jelzésére, illetve kismértékű fertőzésük felszámolására használjuk az irtószermentes BioStop élelmiszermoly-csapdát. Ez a csapda a molyok speciális szexferomonját tartalmazza, ami 6-8 héten keresztül hatékonyan vonzza a hímeket a ragasztós felülethez. Segítségével még azelőtt észlelhetjük a molyok jelenlétét, és meggátolhatjuk a szaporodásukat, hogy komolyabb kárt okozhatnának az élelmiszereinkben.