Még nem dőlt el, hogy kis vagy nagy poloskainvázió lesz-e ősszel. Zsigó György, a fővárosi közterületek növényvédelmi munkáit is irányító növényvédő mérnök megkeresésünkre azt válaszolta, hogy még kétesélyes a dolog. A rekordokat döntögető hőség és a hosszan tartó aszály nemcsak a növényeket viselte meg, hanem a kártevőiket is. A növényi nedvösszetétel ugyanis úgy módosult, hogy az nem vált a poloskák ínyére. Idáig egyértelműen kevesebb egyedük és kisebb kártételük volt tapasztalható.

Igen ám, de ezzel nincs vége a történetnek, még itt vannak a lárváik! A csapadékosabbá váló idő beindította a fejlődésüket, szívogatnivalójuk pedig bőven lesz még. Ám hogy hány generációból válik ivarérett imágó, azt egyelőre nem tudni. Attól függ, elég meleg lesz-e az ősz.

Magyarországon a poloskák több mint 800 faja él, ám két jövevényfaj okozza a riadalmat a háztartásokban: az Ázsiából származó márványpoloska és a zöld színű, Kelet-Afrikában, illetve Dél-Európában őshonos vándorpoloska. Mint ahogy az utóbbi időkben ki-ki megtapasztalhatta, bevett szokásuk, hogy fűtött házakba, lakásokba húzódnak be a hideg elől, ráadásul tömegesen. Bár korábbi életszakaszukban nagy károkat okoztak a mezőgazdaságnak – ezt a kiskerttulajdonosok is megtapasztalhatták –, a beköltözött poloskák már elvannak egészen tavaszig anélkül, hogy táplálkoznának.

Gyülekezésük már megkezdődött, a házak falán, az ablaküvegeken csoportosulva várják a besurranásra alkalmas pillanatot. Szinte bárhol megjelenhetnek, hiszen a mezőgazdasági területekről, ahol tavasztól éltek, képesek akár 100 kilométerrel odébb is felbukkanni. Polifág kártevők, eddig több mint háromszáz tápnövényüket „azonosították”. Szembetűnő, hogy a kőrisfákban, valamint a lágy- és félfás szárú gyomokban, cserjékben, házikertekben gazdag területeket különösen kedvelik. Az ilyen környékeken a nem kertes házakba is jóval nagyobb számban települnek be.

Hogyan előzhetjük meg a behatolásukat?

Próbálkozhatunk házi praktikákkal, de először is gondoskodjunk a mechanikai védelemről (nyílászárók hálózása, illetve a hálók ellenőrzése, a bejutást lehetővé tevő rések megszüntetése). Azután jöhet a víz (0,25 liter), a szódabikarbóna (1 teáskanál) és az ecet (fél teáskanál) keveréke, amelyet szórófejes flakonból körbe spriccelünk az összes nyílászáró körül. Mehet a falra is, a terasz padlójára-korlátjára is. Ugyanígy eljárhatunk 0,25 liter víz + 30 csepp teafaolaj oldatával is.

A profi megoldást a PROTECT címeres poloskairtó aeroszol jelenti, amelyet kifejezetten a telelési céllal zárt térbe behúzódó poloskák irtására fejlesztettek ki. Egyaránt használhatjuk megelőzési céllal felületkezelésre, és közvetlenül a rovarra fújva. Hatásosan bevethető ellenük a PROTECT rovarirtó permet is.