Itt az ősz, hullanak a levelek, egyre hidegebb van, a címeres poloskáknak pedig ennyi elég ahhoz, hogy elkezdjenek melegebb helyet keresni, ami ne adj isten a lakásunk is lehet. Kevesen tudják, hogy ez a felettébb kellemetlen probléma újkeletű. 

Évtizedekkel ezelőtt a most már általánosnak mondható fajok még nem lépték át az országhatárt, sőt Magyarország létezéséről sem tudtak. Ám a globalizációnak és az éghajlat változásának köszönhetően mára már a mindennapjaink részét képezik az úgynevezett invazív (nem őshonos) poloskafajok, mint a zöld vándorpoloska, az ázsiai márványpoloska vagy a leginkább elterjedtebb nyugati levéllábú poloska. Az invazív fajok pedig a hidegebb időszakban a kinti lét helyett – hiszen nem a természetes élőhelyükön vannak – keresnek az igényeikhez jobban illeszkedő hőmérsékletű tereket. Ilyenek például a melegebb, fűtött helyiségek, ahol kedvükre válogatnak a lakásban tartott növények között. A zöld vándorpoloska például gyakran helyezi a növények fonákjára apró tojásait, petéit tervezőket meghazudtoló mértani pontosságú sorokban. Így nem árt időről időre átvizsgálni a benti virágokat, és ha petével találkozunk, akkor azt a levéllel együtt semmisítsük meg. 

Mivel újonnan érkezett fajok, így természetes ellenségük nincs igazán, ami a szaporodásukat kordában tartaná. A jó hír, hogy már létezik kifejezetten a címeres poloskák ellen használható szer, méghozzá a Protect címeres poloska-irtó aeroszol. Ne ijedjünk meg, ha a rovarra fújva nem fejti ki azonnal a hatását, ugyanis a felszívódásához idő kell. Amit még használhatunk a lakásunkba tévedő poloskák ellen, az a Protect rovarirtó permet, közvetlenül a kártevőkre fújva. 

A címeres poloskák bűzmirigyei és jelenlétük sok kellemetlenséget okozhatnak, akár allergiás reakciót is kiválthatnak, azonban ezen felül emberekre nem veszélyesek. Ahhoz, hogy ne szaporodjanak el, érdemes már az első egyed megjelenésekor lépni.

Valljuk be, az őszi forrócsokik, mégis csak poloskák nélkül a legjobbak!