Végre itt az igazi nyár, elérkezett a vakáció, a szabadságolások és a nyaralások időszaka. Ilyenkor valamilyen hűsítő vízparton pihenve, vagy egy árnyékos erdei túraösvényen kirándulva töltjük az időnk nagy részét. Csakhogy az elmúlt hetek csapadékos időjárása igencsak kedvezett a szúnyogok számára, és ezek a kellemetlenkedő rovarok bizony meg tudják keseríteni az amúgy önfeledtnek ígérkező nyaralást. De mit érdemes tudni róluk, hány ránk veszélyes faj él hazánkban, és hogyan lehet a lehető leghatékonyabban védekezni a vérszívók ellen?

Hazánkban rengeteg kisebb vagy nagyobb álló- és folyóvíz tartogat felejthetetlen élményeket a belföldi pihenésre, kikapcsolódásra, vagy éppen a vízisportok miatt szórakozásra vágyók számára, de az itthon található nemzeti parkokban és tájvédelmi körzetekben is többszáz túraútvonal kecsegtet életre szóló kalandokkal. De mit kell azért tennünk, hogy ebben az időszakban, a szúnyoginvázió kellős közepén ne a kellemetlenkedő rovarokról szóljon a nyaralásunk? Ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk ellenük védekezni, meg kell először őket és az életmódjukat ismerjük.

Az 50 őshonos faj közül 4 féle a legelterjedtebb

Magyarországon közel ötven faj őshonos. Az emberi vérrel is táplálkozók közül négy igazán elterjedt van: a házi szúnyog, a gyötrő szúnyog, a mocsári és a balatoni szúnyog. Az első kettő rendkívül gyorsan szaporodik, és világszerte megtalálható. A mocsári szúnyog viszont csak Európában és Ázsia egyes részein él, míg a balatoni szúnyog (az Ibériai-félsziget kivételével) csak kontinensünkön őshonos. A szúnyogok egy része kórokozókat is terjeszt, de nem minden csípőszúnyog – csak a nőstény egyedek szívják a vért, hogy petéiket táplálni tudják – csípése fertőző. Amikor a csípés megtörténik, akkor a rovar belénk üríti a nyálát, így bejuttatva a szervezetbe az egyes betegség kórokozóját. Szerencsére azonban az őshonos fajok ma már az emberre nem veszélyesek, viszont a madármaláriát okozó egyes madárvírusok, vagy a kutyák bőr- és szívférgességét előidéző fonalférgek ma is bekerülhetnek az állatok szervezetébe szúnyogcsípés által.

Az inváziós szúnyogok komoly betegségeket terjeszthetnek

Az úgynevezett inváziós fajok közül az utóbbi két évtizedben három új jelenlétét mutatták ki hazánkban. A japán bozótszúnyog Észak-Kelet-Ázsiából származik, és embereket, illetve más emlősöket, valamint madarakat csíp meg, hogy vérhez jusson. Az ázsiai tigrisszúnyog Dél-Kelet-Ázsiában őshonos, de kezd az egész világon elterjedni, és nem csupán az ember, illetve más emlősök, hanem hüllők és kétéltűek vérét is szívja. A koreai szúnyog szintén a Távol-Keletről érkezett hozzánk, és az előző kettőhöz hasonlóan ez a szúnyogféle is rendkívül gyorsan szaporodik. A fent felsoroltak az őshonos fajoknál veszélyesebb betegségeket, például Dengue-láz, chikungunya-vírus, vagy éppen a zika és a sárgaláz kórokozóit képesek továbbadni. Ugyanakkor jó hír, hogy ezeket a fajokat hazánkban alapvetően nagyon alacsony fertőzöttségi arány jellemzi.

A Protect termékcsalád számos hatékony védekezési módszert kínál

A kérdés adott: hogyan védekezzünk a leghatékonyabb módon a szúnyogok ellen? A Bábolna Bio Protect termékcsaládja többféle megoldást kínál. Íme 8 + 1 terméktipp:

1. A PROTECT FAMILY szúnyog- és kullancsriasztó aeroszol 150 ml-es, gazdaságos „családi” kiszerelésben kapható, amellyel a kategóriájában egyedülállónak számít. A citrus illatú készítmény közel 7 órán keresztül nyújt védelmet a szúnyogok csípése ellen, és az ázsiai tigrisszúnyogok távoltartására is alkalmas. A kullancsokkal szemben akár 2 órán keresztül hatékony.

2. A PROTECT JUNIOR szúnyog és kullancsriasztó permet ruhára, illetve közvetlenül a bőrfelületre fújva is alkalmazható. Már 6 hónapos kortól ajánlott, de naponta legfeljebb 2 alkalommal használható. A készítmény természetes hatóanyagot, eukaliptuszfa olajat is tartalmaz és akár 4 órán át biztosít védelmet.

3. A PROTECT NATURAL szúnyog- és kullancsriasztó permet szintén ruhára, illetve közvetlenül a bőrfelületre fújva is alkalmazható. Ez a termék is dermatológiailag tesztelt és természetes rovarriasztó hatóanyagot, eukaliptuszfa olajkivonatot tartalmaz. Körülbelül 6 órán keresztül tartja távol a vérszívó rovarokat.

4. A PROTECT INCOGNITO szúnyog és kullancsriasztó permet illatmentes és kifejezetten a hölgyek számára fejlesztették ki. A bőrfelületre felvitt készítmény – a kifújt permet vastagságától függően – mintegy 8 órán keresztül tartja távol a szúnyogokat, ezzel kategóriájában a leghosszabb védelmet biztosítja.

5. A PROTECT RANGER szúnyog- és kullancsriasztó aeroszol extra védelmet nyújt. Mintegy 7 órán keresztül óv meg a szúnyogok csípésétől, sőt az ázsiai tigrisszúnyogok távoltartására is alkalmas, a kullancsoktól pedig akár 2 órán keresztül is megvéd.

6. A PROTECT elektromos szúnyogirtó készülék 220 V-s hálózatról működtethető; folyadékkal és/vagy lapszerű betéttel is használható. A hagyományos mellett létezik prémium kivitelben is, utóbbi termék egyrészt 90 fokban elforgatható, másrészt pedig a ki- és bekapcsoló gombnak köszönhetően ki sem kell húznunk a konnektorból.

7. A PROTECT légy- és szúnyogirtó aeroszolt zárt térben kell kifújni, majd a helyiséget 10 percig zárva tartani. Ez idő alatt a repülő rovarok elpusztulnak, utána viszont tanácsos alaposan kiszellőztetni!

8. A PROTECT Plus szúnyogirtó spirál a szabadban támadó szúnyogok ellen alkalmazható, és a füstje révén tartja távol a vérszívókat akár 8 négyzetméternyi területen, mintegy 4 órán át.

9. A PROTECT szúnyoglárva-irtó tabletta alkalmazása a prevenció miatt szükséges, hiszen a nyitott esővízgyűjtők későbbi lokális szúnyoginvázió gócpontjai lehetnek. A termék a szúnyoglárvák fejlődését és a bábok kifejlett rovarrá átalakulását gátolja, azonban fontos megjegyezni, hogy a kifejlett szúnyogokra nem hat.