Hogyan védekezzünk hatékonyan a kullancsok és a szúnyogok ellen?

Itt az igazi jó idő, ami egyet jelent az egyre több szabadtéri kalanddal, azonban a kellemes időjárásnak köszönhetően megjelennek azok a kártevők is, amelyek árnyékot vetnek a kint töltött idő örömére. A vérszívók kétségkívül a legbosszantóbb és legnehezebben kivédhető rovarok közé tartoznak, hiszen nem elég, hogy csípnek, zümmögnek és duzzanatot hagynak maguk után, komoly betegségeket is terjeszthetnek. A küzdelem a szúnyogok és kullancsok ellen pedig évről évre egyre komolyabb, hiszen már nemcsak a hazai, hanem az újonnan megjelent invazív fajok ellen is védekeznünk kell.

A szúnyogok és a kullancsok jelenléte megkeseríti mindannyiunk otthon, valamint szabadban töltött perceit, hiszen az év késő tavaszi, kora nyári időszakától kezdve egészen az ősz végéig jelentős számban fordulnak elő. Az ellenük való védekezés igazi kihívás, de korántsem lehetetlen! Mit érdemes tudni ezekről a vérszívókról, és milyen hatékony eszközöket lehet alkalmazni a távoltartásukhoz?

Szúnyogokkal a ringben

Hazánkban több mint 50 faj őshonos szúnyog található, míg világszerte közel 3500 fajuk ismert. Lételemük a vér, amihez vérszívással jutnak hozzá, azonban az elterjedt tévhittel szemben ilyenkor nem táplálkoznak. A szúnyogoknak a vérben található fehérjére elengedhetetlen szükségük van a szaporodáshoz annak érdekében, hogy életképes utódokat petézzenek le, így elsősorban ezért veszik célba a prédát. Ez a nőstény egyedek feladata, így az irritáló sebeket ők ejtik áldozataikon, míg a hímek tulajdonképpen ártalmatlanok.

A szúnyoglárvák kikeléséhez emellett még az állóvíz is elengedhetetlen, ahol a nőstény afelszínre helyezi el a megtermékenyített tojásait, amik a nyári hőmérséklet mellett akár egy hét alatt kifejlődhetnek lárvává majd életképes rovarrá. Ebből kifolyólag az árterek sokkal fertőzöttebbek, de egyes fajok tócsákban, csatornák közelében, illetve háztartások vízgyűjtőiben is előszeretettel petéznek. Érdemes emiatt már csírájában elfojtani a problémát és minél kevesebb álló vízfelületet hagynunk a szúnyogok rendelkezésére, hiszen néhány deciliter vízben akár több száz szúnyog is kifejlődhet! Ehhez kiváló megoldást nyújt a PROTECT szúnyoglárva-irtó tabletta, amely tenyészővizekbe juttatva gátolja meg a szúnyoglárvák, illetve a bábok kifejlődését. A permetben lévő S-metoprén rovarfejlődést szabályozó hatóanyag csökkenti a peték és a lárvák átalakulásait, amellyel megszüntethető a kártevő-populáció szaporodása.

Hogy a jó idő ne csak a vakarózásról szóljon

Tapasztalatok azt mutatják, hogy egyeseket sokkal többször csípnek meg a szúnyogok, mint másokat. Ez azért van, mert a szúnyogok közel sem találomra választják ki áldozataikat; kutatások szerint a 0-s vércsoportú emberek a kedvenceik, legkevésbé pedig az A-s vércsoportot tartják vonzónak. Sőt, mi több, kiváló szaglásuknak köszönhetően már a puszta leheletünkből, izzadságunkból is képesek megállapítani, hogy érdekesek vagyunk-e, vagy érdemes-e inkább más célpont után nézniük. Védekeznie azonban mindenkinek ajánlatos, hiszen senki sincs teljes biztonságban csípéseik ellen. Szerencsére aeroszoljaink közül sokféle változat alkalmazható kimagasló hatékonysággal mind a szúnyogok, mind a kullancsok ellen! PROTECT FAMILY szúnyog- és kullancsriasztó aeroszolunk például hét órán át nyújt védelmet a család minden tagjának, és nemcsak a hazai, hanem az újonnan megjelent invazívázsiai tigrisszúnyog távoltartására is alkalmas. A zárt térben kényelmes megoldást kínál PROTECT szúnyogirtó készülékünk, amely a konnektorba helyezésével azonnal párologtatjaa szúnyogok számára mérgező, az emberek számára azonban szagtalan, egészségre egyáltalán nem káros irtószert.

Az alattomos tettesek – a kullancsok

A szúnyogok mellett a kullancsok jelentik talán a legnagyobb veszélyt ránk és házikedvenceinkre egyaránt. Ellentétben a szúnyogokkal, a kullancsok szerencsére ritkán merészkednek otthonainkba, így leggyakrabban a szabadban találkozhatunk velük. Ezek a vérszívók a tévhittel szemben, valójában nem a fák lombjairól ugranak áldozatukra, hiszen ugrásra nem is képesek. A fűben, aljnövényzetben, alacsonyabb bokrokban meglapulva várnak a megfelelő gazdatestre és az alkalmas pillanatra, hogy belekapaszkodhassanak ruháinkba vagy kedvenceink bundájába. A lágy területeket kedvelik, mivel abba könnyebben ássák bele magukat, így leggyakrabban a fejbőr, a nyak, a hónalj, a has és a térdhajlat területét „támadják”. Egy nagyobb kirándulás vagy hosszabb, szabadban töltött tevékenység után mindenképpen ajánlott ezeket a területeket kiemelt alapossággal átvizsgálni.

A kullancsok teljes kifejlődése már jóval hosszabb időt vesz igénybe, mint a szúnyogoké, azonban rossz hír, hogy már életük legelején vérszívásra és gazdatestre van szükségük. Az állatok életciklusa két-három év, de előfordulnak akár hatéves egyedek is! Sajátosságuk, hogy három stádiumra felosztható életük (lárva – nimfa – imágó) során minden életszakaszban csak egyszer táplálkoznak, ezért nevezzük őket háromgazdás élősködőknek.

A kullancsok elleni védekezésben szintén kulcsfontosságú a megelőzés. Ha kirándulni megyünk, vagy olyan helyre, ahol számíthatunk kullancsra, mindenképpen hosszúnadrágot és lehetőleg hosszú ujjút viseljünk és kerüljük a fehér vagy világos színű viseletet, mivel azok sokkal inkább vonzzák a kártevőt. A megfelelő ruházat nagyon fontos, de nem árt más módszerekkel is védekeznünk ellenük, például PROTECT INCOGNITO szúnyog- és kullancsriasztó permetünkkel, amely ruhára és bőrre egyaránt felvihető. A kisgyermekek részére kifejlesztett PROTECT JUNIOR szúnyog- és kullancsriasztó permet közel 4 órán keresztül tartja távol a vérszívókat, ráadásul már 6 hónapos kortól alkalmazható. Környezet- és bőrbarát készítményünk, a PROTECT NATURAL szúnyog- és kullancsriasztó permet pedig természetes eredetű hatóanyagával és eukaliptuszfa olajának kivonatával véd a vérszívórovarok ellen. 

Kedvenceink sincsenek biztonságban

A kullancsok támadásai alól sajnos házikedvenceink sem képeznek kivételt, azonban, hogy megvédjük kedvenceinket, HAPPYPET termékcsaládunk számos megoldást nyújt. HAPPYPET Guard bolha- és kullancsriasztó nyakörvünk a felhelyezéstől kezdve fejti ki hatékonyságát, tartósságát pedig 3 hónapig őrzi meg. A nyakörvön kívül kényelmes megoldás lehet a HAPPYPET Guard bolha- és kullancsriasztó porozószer, amely kutyák és macskák számára egyaránt hatékony és alkalmazható. A porozószert az állatok szőrzetébe kell bedörzsölni, kiemelt figyelmet fordítva azokra a részekre, ahol a kullancsok gyakran megbújnak, mint a fülek mögött, a has alján, a hajlatok tájékán vagy a felsőtesten.