A jó idő, a melegebb napok beköszöntével sajnos a bosszantó és egészségünkre veszélyes rovarok száma is ugrásszerűen megnő. Ezek közül az egyik legismertebb a légy, amely nem csak nekünk okoz bosszúságot, de háziállataink életét is roppant módon megnehezítheti. A házi légy nagyon könnyen felismerhető, már csak azért is, mert szinte biztosan mindenki találkozott már vele - függetlenül attól, hogy városban vagy vidéki környezetben lakik. 

A legyekkel kapcsolatban komoly gondot okoz, hogy rendkívül gyorsan szaporodik. Egy nőstény – nyári időszakban ¬– körülbelül egy hónapos élete során közel 1000 petét is lerakhat. Ráadásul a városokban jellemzően konyhai szeméten helyezik el azokat, amelyek fejlődési ideje 10-14 nap körül mozog. Így egy kedvező környezetben szinte napok alatt képesek hatalmas számban megjelenni. Azt sem árt tudni, hogy a megtermékenyített nőstények áttelelnek, amikor pedig eljön a tavasz, az elszaporodásuk ezeknek a példányoknak a következménye.

Természetesen az elérhető táplálék nagyban befolyásolja jelenlétük számát. Ahol könnyen és tetemes mennyiségben találnak élelmet maguknak, ott nagyon magas lehet a populációjuk.  

Azont túl azonban, hogy jelenlétük rendkívül bosszantó sajnos egészségünkre, sőt háziállataink egészségére, szélsőséges esetben akár életére is veszélyesek lehetnek. Pontosan ezért kell mindent megtenni a védekezés, számuk minél nagyobb arányú csökkentése érdekében. Ürüléküket ugyanis naponta akár két tucat alkalommal is ürítheti. Miután pedig mindenre rászállnak - csempére, falakra éppen úgy, mint a kint hagyott, elfelejtett élelmiszerekre vagy evőeszközökre -, így ezeken „nyomot is hagynak”. Bélcsatornájukban pedig számos kórokozó lehet jelen, ami miatt nagyon komoly fertőzéseket terjeszthetnek.  

Talán kevesen gondolnak arra, hogy háziállatainkra is óriási veszélyt jelenthetnek a legyek. Az általuk, pontosabban lárváik által okozott egyik legsúlyosabb betegség a myasis, vagy ahogy sokkal többen ismerik, a nyüvesség. Ez leginkább a legyengült, idős kutyákat és macskákat veszélyezteti. Nem szabad félvállról venni a helyzet, mert ha elhanyagolják vagy nem megfelelően kezelik a betegséget, akkor kedvencünk pár nap alatt elpusztulhat.  

A legyek ellen gyors szaporodásuk és minden kellemetlen, valamint veszélyes tulajdonságuk ellenére igazán hatékony szerrel védekezhetünk. 

A PROTECT légy- és szúnyogirtó aeroszol igazán nagy hatású készítmény. Zárt térbe permetezve lényegében azonnali hatást érhetünk el. Nem csak légy, de szúnyogok és egyéb repülőrovarok ellen is hosszú időre megoldást jelent. Használat után ajánlott a nyílászárókat 10 perce zárva tartani, így ugyanis növelni tudjuk a hatékonyságot. A PROTECT légy- és szúnyogirtó aeroszol a 400 ml-s kiszerelés mellett praktikus 200 ml-s változatban is elérhető.

Következő hírlevelünkben is a legyek maradnak a fókuszban. Az ellenük alkalmazható vegyszermentes védekezés lehetőségeit és módjait mutatjuk be.