Az a mondás járja, ha már repülő élelmiszermolyt látsz, régen rossz, ugyanis akkor elég valószínű, hogy több is van belőle, és valahová otthonosan befészkelte magát. Kedvenc helye a lakásban a spájz és a konyha, hiszen itt mindenféle földi jó megvan számára, amivel jól tud lakni.

A lárva az igazi ellenség

Nem a repülő, kifejlett példányok az igazi kártevők, hanem a lárvák. A kifejlett példányok rakják le a petéket, az ezekbő kikelő lárvák csinálják maguknak azt a szövedéket, amelyről a leggyakrabban észrevesszük az élelmiszereinkben a molyok megjelenését. A lárvák általában a kellemesen meleg, szellőzetlen és viszonylag elzárt helyeken fejlődnek ki, sokszor közvetlenül az élelmiszertartókban. Ez lehet a konyhaszekrény, a kamra polc.

Nagy túlélők, évszaktól függetlenül beköltözhetnek. Imádják a magas páratartalmat, és magas hőmérséklet esetén két hét sem kell, hogy a lárvák kikeljenek. Ha nincs meg minden feltétel, akkor sem adják fel, akár egy éven át is fejlődhetnek. Viszont: ha minden szuper, akkor egy év alatt akár négy nemzedék élelmiszermoly is felnőhet az otthonunkban, ahol ez esetben mi már tulajdonképpen csak társbérlők vagyunk.

A liszt-, aszalvány- és készletmolyok főként ezekbe az élelmiszerekbe szeretik lerakni a petéjüket: liszt, zabpehely, köles, dió, mogyoró, rizs, étkezési keményítő, puffasztott gabonatermékek, tea, mák, csokoládé, gabona alapú kutya jutalomfalat, nyúl- és rágcsálótáp, szemes madáreleség. Ezeket mindenképpen tartsd zárható tárolóedényben vagy dobozban, vagy a zacskójukat úgy zárd le (például egy csipesszel), hogy a moly ne férhessen hozzá.

Fogd meg őket BIOSTOP® élelmiszermoly csapdával!

Ha eleged van a lakótárs molyokból, akkor vedd fel a harcot ellenük BIOSTOP® élelmiszermoly csapdával. Ez irtószer bevetése nélkül 6-8 héten keresztül magához vonzza a hímmolyokat, amelyek beleragadnak a csapdába. Ezzel meg tudjuk gátolni a molyok szaporodását, ha pedig nem lesznek lárvák, megszűnik a kártétel is.

További információért klikkelj ide:

https://megfoglak.hu/termekek/biostop-elelmiszermoly-csapda/