Olyan kísérlet vette kezdetét Amerikában, mintha Spielberg híres filmjének, a Jurassic Parknak a szúnyogos részét forgatnák. Legyőzhetik-e a génmódosított rovarok az eredetieket? Kordában tudja-e tartani őket a megalkotójuk, az ember? Addig is, amíg meglátjuk, mi lesz a vége ennek a filmnek, nem árt, ha magunkhoz veszünk egy szúnyogriasztót. 

A tudomány és a biotechnológia legvitatottabb területe a génmódosított állatok, növények létrehozása. Az ellenzők egyik fő érve az, hogy nem tudjuk előre felmérni a következményeket, és ezzel olyan veszélyeket szabadíthatunk az emberiségre, amelyeket aztán nem tudunk megfékezni. 

Egy ilyen kísérlet vette kezdetét Floridában, ahol szúnyogokat vetnek be szúnyogok ellen. Egy biotechnológiai cég génmódosított szúnyogokat engedett szabadon az amerikai államban. Ezektől várják, hogy elterjedve kiszorítják a súlyos betegségeket terjesztő egyiptomi csípősszúnyogokat.

A génmódosított Rambo szúnyogokból ráadásul hosszabb távon csak a nem csípő hímek maradnak életben, a nőnemű utódok még lárva korukban elpusztulnak. A kísérletben összesen 750 millió ilyen szúnyogot szeretnének elterjeszteni. Mindez szépen hangzik, csak éppen nem tudjuk, hogy mi lesz akkor, ha nem minden úgy alakul, ahogy azt eltervezték. A cég korábbi, brazíliai kísérletéről megjelentek olyan híradások is, hogy voltak olyan szúnyogok, amelyek kijátszották a génmódosítást, és volt képük életben maradni.

Bármi is lesz a kísérlet eredménye, Magyarországon jó ideig még biztosan nem szúnyogokkal fogunk küzdeni a szúnyogok ellen. Ezért aztán a szúnyogszezon kezdetén nem árt, ha felszerelkezünk megfelelő riasztószerekkel. Ezekből már olyan is van, ami egy kis női táskába is belesimul, és illatmentesen véd a vérszívók ellen. Használhatunk olyan kombinált szert is, amivel egyszerre tudjuk pusztítani és riasztani a szúnyogokat a környezetünkben.

Ha pedig éppen nincsenek kéznél a génmódosított szúnyog Rambók, akkor lárvairtó tablettával is megakadályozhatjuk a szaporodásukat a ház körül.