Beköszöntött az ősz, a poloskainvázió időszaka! Ráadásul nemcsak a nálunk őshonos, hanem a trópusi-szubtrópusi területekről – általában gyümölcsszállítmányokkal – hazánkba behurcolt invazív címeres poloska fajok is évről évre, hanem egyre súlyosabb ökológiai károkat idéznek elő. Bár emberre veszélyes betegségeket nem terjesztenek, szúrós szagú és nyálkahártya-irritáló váladékuk azonban allergiás reakciókat is kiválthatnak. De a fedelesszárnyúak rendjébe tartozó élőlények egyik „háziasított” rokona szintén megkeseríti a mindennapjainkat. A legszívesebben embervérrel táplálkozó ágyi poloskát szintén csak szakszerű védekezéssel tarthatjuk magunktól távol. 

A címeres poloskának (acrosternum hilare) világszerte 6000-nél is több faja ismert. Szinte minden éghajlati övezetben, de leginkább a trópusokon fordul elő. Vastag, erős kitinpáncéljának és az általa kibocsátott orrfacsaró bűznek köszönhetően az állandó kellemetlenkedő szerepére ítéltetett rovar. Ráadásul a klímaváltozásnak köszönhetően hazánk egyre inkább trópusibb éghajlata fokozottan szaporává és egyre ellenálóbbá teszi. Magyarországon egyébként közel 60 faja (pl.: csíkos, nyugati levéllábú, bogyómászó) ismert. 

Elkészítettük az ország első invazív poloskatérképét! 
Az invazív, tehát nem őshonos címeres fajták (pl.: ázsiai márványpoloska, zöld vándorpoloska) nagyszámú jelenléte is egyre zavaróbb a számunkra, hiszen természetes ellenségük itthon nem nagyon létezik, ezért is fontos az ellenük való szakszerű védekezés, amelyről lejjebb írunk bővebben.  

A Bábolna Bio 2020-ban elkészítette az ország invazív poloskatérképét, amelyből többek között kiderül, hogy: 

  • melyik megye a legfertőzöttebb invazív poloskával? 
  • melyik budapesti kerület a legfertőzöttebb invazív poloskával? 
  • melyik megyében található az invazív poloskával legfertőzöttebb település? 

A térkép innen érhető el: Megfoglak – Poloskatérkép 

A címeres poloska petéi meleg környezetben gyorsabban kelnek ki 
Szegény poloskának nem sok szerethető tulajdonsága van, de persze bolygónk biodiverzitásának fenntartásában ő is kulcsfontosságú szerepet játszik. Egyébként magányos lény, színének élénksége pedig a környezettől, valamint a táplálék típusától függ; ősszel és télen sötétebb, mint tavasszal és nyáron. Szeme összetett, teste laposabb, mint más rovaroké, az előháthoz nagy pajzs csatlakozik. Szipókán keresztül táplálkozik, előre tudja nyújtani azt, hogy átdöfje zsákmányát, vagy a táplálékul szolgáló növényt. Egyes fajok hímei udvarlás közben hangokat adnak ki. A nőstények 10-40 petét – amelyek meleg környezetben gyorsabban kelnek ki – raknak egy halomba, és védelmezik őket.  

Az ágyi poloska egy született ektoparazita vérszívó 
Szúr, csíp, harap? Valami vérszívó zavar minket a kellemes éjszakai pihenésünkben? Kezdetben lehet, hogy szúnyogra gyanakszunk, de ha napról napra több csípés jelenik meg a bőrünkön, akkor érdemes az ágyunkat átvizsgálni, mert valószínűleg hemzseg az ágyi poloskától. Ez az ektoparazita rejtett életmódot él, gyakran csak a testünkön felfedezett aprócska csípések miatt lepleződik le. Éppen ezért a jelenléte komoly pszichés traumákat okozhat.  

A többnyire 5-7 milliméter hosszú rovar tehát makacs vérszívó. A Közel-Keletről származik és eredetileg a denevérek külső élősködője volt, de mára az emberek és a madarak vérszívójává vált. Lábain fejlett karmok és tapadókorongok találhatók, melyek segítségével függőleges felületeken is könnyedén mozog. A kifejlett egyed hím és nőstény tagja szinte hasonló – az utóbbi valamivel nagyobb – barna színű. Testét finom szőrök borítják, a szájszerve is ilyen sörtéből áll, melynek hegyes végét szondaként használja. Az eret megtalálva érzéstelenítő és véralvadásgátló anyagot juttat a szervezetbe és szívásba kezd. Az ágyi poloska nagy számú megjelenése esetén mindenképp érdemes szakemberhez fordulni. 

Széles termékpalettánk többféle és gyors megoldást is kínál a címeres, valamint az ágyi poloska szakszerű távoltartására: 

  • A PROTECT címeres poloska-irtó aeroszol kizárólag a lakásba behúzódó egyedek ellen alkalmas, méghozzá nemcsak közvetlenül, a kiirtandó példányokra irányítva, hanem megelőzési céllal, felületkezelésre is. 
  • A PROTECT ágyipoloska- és bolhairtó permet nemcsak elűzi a kellemetlenkedő rovarokat, de az S-metoprén rovarfejlődés-gátló hatóanyaga megszakítja az életciklusukat azzal, hogy megakadályozza azok felnőtt egyedekké történő fejlődését – hatása körülbelül 4-6 hétig tart.  
  • A PROTECT EXTRA rovarirtó aeroszol kiválóan alkalmas a házba nagy számban betolakodó rejtett életmódú rovarok, például az ágyi poloska, de akár a bolha vagy a pók, illetve az ezüstös pikkelyke irtására – akár 6 hónapos védelmet nyújthat. 
  • A PROTECT FORTE rovarirtó porozószer szintén a rejtett életmódú mászórovarok (pl.: ágyi poloska, bolha, ezüstöspikkelyke stb.) ellen vethető be. A porozószert egyenletesen, vékony rétegben, célzottan a kártevők búvóhelyeire és vonulási útjaira, illetve a kárpitozott bútorok és fertőzött fekvőhelyek szegélyeire, valamint ráncaiba kell kiszórni.