A nyári forróság enyhültével előbújnak rejtekhelyükről a kullancsok, és ismét magasabb áldozatkereső fokozatba kapcsolnak. Bár szinte minden helyzetben feltalálják magukat, és képesek túlélni a szélsőséges helyzeteket is, ám a tavasz és az ősz a kedvenc évszakuk, ilyenkor szaporodnak a legintenzívebben. A szaporodáshoz pedig vérre van szükségük! 

A kullancsok az atkák csoportjába tartoznak, a petéből való kikelés után több fejlődési stádiumon mennek keresztül, amíg nyolclábú, szaporodóképes egyedekké válnak. Minden fejlődési szakaszukban – lárva, nimfa, ivarérett rovar – vért szívnak a gazdatesten, legyen az állat, háziállat vagy ember. A vércsapolás napokig is eltarthat. Ez úgy lehetséges, hogy a kullancs egyúttal érzéstelenítő anyagot is juttat a csípés helyére. Amikor teleszívta magát, lepottyan önkéntelen véradójáról, de addigra már a nyála, ezáltal az általa terjesztett kórokozók is bejutottak áldozata szervezetébe. Ezért különösen fontos minden kirándulás, szabadtéri program után alaposan átnézni magunkat, megvizsgálni kutyánkat is. 

Azért is érdemes ezt gondosan megtennünk, mert ha otthon válik le rólunk a kullancs, akkor lárvák tömkelege kelhet ki a közvetlen környezetünkben! Ugyanis igen gyorsan szaporodnak: egy-egy nőstény sok ezer petét is képes lerakni! 

Tartsuk szem előtt azt is, hogy a városi parkok – sőt a saját kertünk – is fertőzöttek lehetnek, nem csak az erdők, a kirándulóhelyek. Segítheti távol tartásukat a megfelelő, zárt öltözet, valamint riasztó hatású illóolajok alkalmazása.

Házi praktikák
A bazsalikom, a bergamot, a szegfűszeg, a citronella, a kakukkfű, a levendula, a citromos eukaliptusz, a majoránna és a menta illata kifejezetten taszító a kullancsok számára. Ezek bármelyikének illóolajából 7 cseppet keverjünk össze 30 ml vízzel, 2 ml gyógyszertári alkohollal, töltsük egy pumpás flakonba, és a szabadtéri programokon 2 óránként fújjuk be magunkat vele. Mehet a ruhánkra is.

Profi megoldás
Számos hatékony, speciális hatóanyagot tartalmazó szer áll rendelkezésünkre, külön a kisgyermekek számára is:
PROTECT szúnyog- és kullancsriasztó aeroszol
PROTECT RANGER szúnyog- és kullancsriasztó aeroszol
PROTECT NATURAL szúnyog- és kullancsriasztó permet eukaliptusszal

PROTECT JUNIOR szúnyog- és kullancsriasztó permet
PROTECT INCOGNITO szúnyog- és kullancsriasztó permet