Ősz derekán a rágcsálók, főleg az egerek még inkább az ember territóriumába húzódnak. A természetes környezetükben ugyanis ilyenkor már szinte semmilyen, számukra fogyasztható eleség nem található. A házkörüli mezőgazdasági épületek és gabonatárolók, valamint a padlások, vagy a lakások kamrái lucullusi lakomákat ígérnek a rágcsálók számára. A házi egér (Mus musculus) rendkívül szapora; 6 hetenként 8-10 utódot is képes a világra hozni, ráadásul veszélyes betegségeket terjeszt. Éppen ezért muszáj védekeznünk ellene. Igen ám, de hogyan?

Jelenlegi ismereteink, illetve az elfogadott tudományos nézetek és kutatások alapján a házi, vagy laboratóriumi egér Ázsia keleti részeinek sztyeppéiről és félsivatagaiból, valamint Afrika északnyugati részéről származik. A nyári szezont a szabadban, főként bozótosokban, mezőn és gabonatáblákon tölti, télen pedig az ember környezetében található, általában fedett épületekbe fészkeli be magát.

A szaglása és a hallása roppant kifinomult

A házi egér kifejlett példánya körülbelül 7-10 centiméter hosszú, testtömege mintegy 30 gramm, szőrzete szürkés vagy barnás. Télen hosszabb szőrzetet növeszt, így akár a -7 Celsius fokos hideget is eltűri. Átlagos élettartama 1-2 év, de fogságban akár 4 évig is élhet. Szaga jellemzően dohos, pézsmaillatú, másik fő jellemzője, hogy a farka rövidebb a törzsénél. Szokásai közé tartozik, hogy szürkületkor és éjjel aktív, napközben pedig rejtőzködik. Látása rendszerint gyenge, viszont a szaglása annál kifinomultabb. A hallása is kivételes; képes érzékelni akár az ember számára nem érzékelhető 100 kHz-es hangokat is.

Az ember után a legnagyobb egyedszámmal rendelkező emlősfaj

A házi egérnek számtalan alfaja ismert, ezek kiválóan alkalmazkodtak lakóhelyük sajátosságaihoz. Rendkívül intelligensek, fürgék és mozgékonyak, ügyesen másznak fel magasabb helyekre, sőt még úszni is kiválóan tudnak. Általában családi közösségekben, külön fészkekre elkülönülve élnek és szagok alapján különböztetik meg egymást, a betolakodókat pedig nem tűrik meg a környezetükben. Szaporodásuk nagyon gyors; egy nőstény egyed alig másfél hónap leforgása alatt akár 10 utódot is világra hozhat. Nem csoda hát, hogy ez a rágcsáló az ember után a legnagyobb egyedszámmal rendelkező emlősfaj Földünkön. Segítséget nyújt a laboratóriumi kísérletekben, mert tökéletesen képes szimulálni az emberi szervezetet, pláne abban az esetben, ha genetikai betegségek modellezéséről van szó.

A vizeletében veszélyes betegségeket okozó csírák tenyésznek

Hiába tartunk fenn évezredek óta kommenzalista (asztalközösségi) viszonyt ezzel ez az aprócska termetű gerincessel, a jelenlétével mégis általános megbotránkozást, undort, vagy éppen félelmet kelt bennünk. Pedig mivel növényevő, és többnyire gabonafélékkel, gyümölccsel, illetve zöldséggel – speciális esetben száraz, füstölt húsfélékkel is – táplálkozik, ezért az emberre nézve közvetlenül egyáltalán nem veszélyes. Viszont a patkányhoz hasonlóan az ürülékében, illetve a vizeletében veszélyes betegségeket okozó csírák tenyésznek. Az egérkolóniák igyekeznek folyamatosan tisztán tartani egymás bundáját, amivel nagyon könnyedén átadhatják egymásnak a súlyos fertőzéseket.

A Bábolna Bio termékek kínálják a leghatékonyabb védekezési módot

A házi egér természetes ellenségei a házi macskák, a nyest, a ragadozó madarak, vagy a bagoly. Az ellene való védekezésre többféle házi praktika is létezik, például a borsmenta olaj. A leghatásosabb megoldást azonban a Bábolna Bio speciális termékei kínálják!

  1. A PROTECT rágcsálóirtó granulátum (140 gramm) magas hatásfokú. Korszerű hatóanyaga révén akár már egyszeri fogyasztás után is hatásos a rágcsálók ellen. A dobozban található figyelmeztető felirattal ellátott zacskókat felbontás nélkül kell kihelyezni. A különleges, aromaáteresztő csomagolásnak köszönhetően az egerek és a patkányok biztosan megtalálják és kibontják a csalétket tartalmazó zacskókat. A termék keserű anyagot (denatónium-benzoát) tartalmaz, amely segít megelőzni a készítmény ember és haszonállatok általi véletlenszerű fogyasztását.
  2. A KILRAT rágcsálóirtó pép a fenti termékhez hasonlóan denatónium-benzoátot tartalmaz, így megakadályozza, hogy a rágcsálókon kívül ember vagy haszonállat fogyasszon belőle. A termékben lévő irtószert tartalmazó tasak aromaáteresztő tulajdonságának köszönhetően a rágcsálók felbontás nélkül is megtalálják a csalétket. Zárt térben, valamint épületek közvetlen környékén is bevethető a kártékony rágcsálók elűzésére Szintén már egyszeri fogyasztás után hatásos a betolakodók ellen.
  3. A PROTECT paraffinos rágcsálóirtó blokk is segít távol tartani a hívatlan betolakodókat! A felhasználásra kész 25 grammos rágcsálóirtó blokkokat a fertőzöttség mértékétől függően, 5-10 méterenként (max. 2 db) kell kihelyezni. A paraffinnal bevont csalétek ellenáll a szélsőséges időjárásnak is, ezért nedves környezetben is tartósan hatékony marad. Ez a termékünk is tartalmaz denatónium-benzoátot, amely segít megelőzni a készítmény ember és haszonállatok általi véletlenszerű fogyasztását.
  4. A BIOSTOP irtószer nélküli ragasztó a fent említett termékekhez képest hagyományosabb megoldást kínál. Nagy előnye, hogy vízálló, színtelen és szagtalan, nem mérgező vagy gyúlékony. A ragasztóra valamilyen csalogató táplálék (sajt, dió stb.) kihelyezése javasolt.
  5. A BIOSTOP egérfogó ragasztós lap szintén irtószermentes, éppen ezért olyan helyeken is alkalmazható, ahol biocidok nem használhatók. A termék könyvszerű módon kihajtogatható, a lapot pedig az egerek által leggyakrabban látogatott helyeken, illetve a búvóhelyeik közelében kell kihelyezni, közvetlenül a fal mellett, a ragasztós felülettel felfelé.