Kora tavasztól késő őszig folyamatos veszélyt jelentenek emberre-állatra a vérszívó kullancsok. Egyre rémisztőbb híreket hallani, hogy a klímaváltozás következtében miként hosszabbodik meg aktivitási periódusuk; hogy a vándormadarak által ide hurcolt délvidéki fajták egyre könnyebben áttelelnek; hogy már a fővárosban, a Margitszigeten is megjelent egy olyan afrikai fajta, amely a krími-kongói vérzéses láz vírusával fertőzött. 

Aztán itt vannak az egyre aktívabb hazaiak is, amelyek az agyhártya/agyvelőgyulladás és a Lyme-kór kórokozóit hordozhatják. Számolnunk kell azzal is – legalábbis egy friss kutatás erről szól –, hogy a felmelegedés jelentősen befolyásolja prédaválasztási szokásaikat is: 37,8 °C-on például a barna kutyakullancsok két és félszer olyan gyakran választják az emberi vért, mint a kutyáét 23,5 °C-on. 

Ám pánikra semmi ok! 

Noha a szúnyogokkal ellentétben a kullancsokat – életmódjukból adódóan – nem lehet tömegesen irtani, az egyéni védekezésnek jól bevált módszerei vannak. Ha ismerjük a szokásaikat, az már fél siker! Mint a vámpírok, irtóznak a napfénytől, az árnyékos helyeket kedvelik, az erdő aljnövényzetében, a bozótosokban várják áldozataikat, legyen az állat vagy ember. Legfeljebb másfél méter magasról akaszkodhatnak belénk, nem a fákról potyognak ránk. Kiránduláskor ajánlatos a zárt öltözet: célszerű világos színű, sűrű szövésű ruhákat és a vászonkalapot viselni. 

Kullancsok a városokban is előfordulnak, főleg a parkokban, a családi házak kertjeiben, ahová a háziállatok, a különböző madarak és vadon élő kisemlősök (például a sünök) hurcolják be.

           

A zöldben tartózkodás befejeztével vizsgáljuk át a testünket! Vigyázat, a lomhább kullancsok még ott lapulhatnak a levetett ruhadarabjainkban! Minél hamarabb kiszedjük a bőrünkbe fúródott vérszívót, annál kisebb a veszély, hogy megfertőződjünk az általa hurcolt vírusoktól. Eltávolítására vannak speciális eszközök, de akár a körmeinkkel is kicsippenthetjük. A lényeg, hogy a fejénél ragadjuk meg, és a potrohát semmiképp se nyomjuk meg, hiszen akkor valósággal bepumpálnánk a kórokozókat. Végül fertőtlenítsük a harapás helyét.

A kullancsok ellen számos hatékony, speciális hatóanyagot tartalmazó szerrel eredményesen védekezhetünk. Használhatjuk például a PROTECT szúnyog- és kullancsriasztó aeroszolt, a PROTECT RANGER szúnyog- és kullancsriasztó aeroszolt, a PROTECT NATURAL szúnyog- és kullancsriasztó permetet eukaliptusszal vagy a PROTECT JUNIOR szúnyog- és kullancsriasztó permetet

Kutyánk számára pedig a megfelelő védelmet nyújt a HAPPYPET Guard bolha- és kullancsriasztó nyakörv kutyáknak, a HAPPYPET Guard bolha- és kullancsriasztó sampon kutyáknak, valamint a HAPPYPET Guard bolha- és kullancsriasztó spot-on kutyáknak

A macskák védelméről a HAPPYPET Guard bolha- és kullancsriasztó nyakörv macskáknak és a HAPPYPET Guard bolha- és kullancsriasztó spot-on macskáknak termékekkel gondoskodhatunk. 

A HAPPYPET Guard bolha- és kullancsriasztó porozószer kutyáknak és macskáknak egyaránt jó.