Zöldelő pázsit, csodás virágoskert, a hétvégi húsleveshez veteményes a ház mellett. Ám mi ez a túrás? – hangzik a kérdés, amellyel egy végeláthatatlan harc kezdődik a vakondok ellen. Mit lehet tenni? Hogyan lehet megálljt parancsolni a földtúróknak?!

Ahogy egyre melegedik az idő, ébredezik a természet, megjelennek az első bimbók, zöld levelek, számolni kell a vakondok felbukkanásával is. A nagy kérdés, hogyan lehet távoltartani. Magyarországon védett állatnak számítanak, így megölni nem, csak távoltartani lehet ezeket a fekete élőlényeket. 

A vakond nem közvetlenül a növényeinket, pázsitunkat támadják meg, hiszen a finom falatokat számára például a csiga, a cserebogár, a lótücsök vagy éppen a drótféreg jelenti. Ám vadászat közben fellazíthatja a veteményesünk talaját, vagy a gondosan ápolt pázsitunkat rondítja el bukkanókkal. Az esztétikai probléma mellett nagyobb bajt jelent, hogy a fellazított talajban a növények gyökerei nehezebben tudják felszívni a számukra nélkülözhetetlen vizet, és a legrosszabb esetben akár ki is száradhatnak.

Ezzel szemben, ha a gyümölcsösben vernek sátrat, akkor még örülhetünk is nekik, hiszen sok növénykártevőt is szívesen fogyaszt. Ám hogy érjük el, hogy a kisállat csak a gyümölcsösben randalírozzon, és a pázsitot, a veteményest kerülje le? A PROTECT® Natural vakondriasztó golyó remek választás lehet ilyen esetben. Miközben természetes, lebomló anyagokból készültek ezek a golyók, addig a vakondot taszítja az illatuk, és arra ösztönzi, hogy elhagyja a területet.

A titok a kihelyezésében van. Ha azt szeretnénk, hogy a vakond mihamarabb hagyja el a kertünket, kutassuk fel a legfrissebb földtúrásokat, és helyezzünk bele 2-3 darab golyót. Majd kövessük a kisállatot, és ha megjelennek új földtúrások, tegyünk azokba is vakondriasztót, amíg el nem hagyja a kertünket. Mindig a kerítéstől legtávolabbi túrások kezelésével kezdjük a munkát és úgy haladjunk a kerítés irányába. Ezzel azt érjük el, hogy fokozatosan hajtjuk a vakondot a kerten kívülre. A jó hír, hogy a golyók biológiailag lebomló anyagból készültek, így nyugodtan bent hagyhatjuk a földben.