Nyár végére nagy kolóniát építenek ki a darazsak, amelyek ellen vannak hatékony irtószerek, de érdemes alaposan megválasztani a legalkalmasabbat, és azt megfelelő biztonsági előírások szem előtt tartásával használni. Darázsirtás előtt érdemes elolvasni a tanácsainkat.

Ahogy melegszik az idő, megjelennek a kertünkben és házunkban a darazsak, amelyek rossz esetben nálunk is vernek tanyát. A darazsakat nem veszélytelen, de nem is reménytelen kifüstölni a fészkükből. Néhány alapvető szabályt betartva megszabadulhatunk a démonizált fullánkosoktól anélkül, hogy megsérülnénk az akció közben. 

1.            Érdemes a darázsfészek kezelését kora reggel vagy este végrehajtani, amikor a rovarok a fészkükben tartózkodnak, és mozgásuk lassú. Ennek ellenére viseljünk zárt ruházatot, legyen nálunk csípést enyhítő krém, és kalcium tabletta sem árt, ha mégis elszenvednénk egy csípést.

2.            Meg kell keresni a fészket, mert ha csak a környékén repkedő rovarokat támadjuk, attól csak felbőszül az egész kolónia. A darazsak otthona jellemzően védett, eldugott zugokban (eresz alatt, padláson) vagy a földben található.

3.            Irtás után el kell távolítani a fészket, az elpusztult egyedeket pedig összesöpörni, mert lehetnek köztük még élő és így szúróképes példányok.

4.            Ha zárt térben használunk irtószert, az akció után mindenképpen szellőztessünk ki jól.

5.            Igyekezzünk távolabbról lefújni a fészket, mert a még le nem fújt darazsak azonnal támadnak. Kerüljük a hadonászást, azzal csak rontunk a helyzeten, és agressziót váltunk ki a rovarokból.

6.            A Protect darázsirtó aeroszol speciális szórófejének segítségével például biztonságos - 1-3 méteres - távolságról lehet kezelni a darázsfészket. A hatóanyagtól a rovarok pillanatokon belül megdermednek, majd elpusztulnak. A permetet a rovarok fészkére kell kiporlasztani úgy, hogy az ott tartózkodó darazsakat és a fészek környezetét is teljesen belepje. Egészen addig kell ismételni a kezelést, amíg egyetlen mozgó darazsat sem látunk.

7.            A Protect Extra darázsirtó habaeroszol kifejezetten a fészekben tartózkodó darazsak irtására szolgál. A palackot függőlegesen, a kezelendő felülettől legalább 3-4 méterre kell tartani, a széljárásnak háttal állva. Fújjuk le a darázsfészket, az ott tartózkodó darazsakat és a fészek teljes környezetét a habbal. Mivel a kívül tartózkodó darazsak a következő néhány órában visszatérhetnek, és a készítmény több órán keresztül kifejti ölőhatását, nem szabad azonnal eltávolítani a fészket, egy-két nap múlva azonban már nyugodtan megtehetjük ezt.

8.            Érdemes gondot fordítani a darazsak elszaporodásának megelőzésére is. A Biostop darázs és légycsapda például egy irtószermentes csalogató folyadék, amely biztosítja, hogy a rovarok nagy távolságból is rátaláljanak az egyébként könnyedén összeállítható fedeles tartóedényre. A csapda szabadtéren bárhol kifüggeszthető: házak, nyaralók kertjében, piacon, zöldség-gyümölcs és húsárú üzletek környékén, szőlőtermelő vidékeken.

9.            Ha nem boldogulunk az irtással, vagy a fészek nehezen hozzáférhető, veszélyes helyen van, forduljunk inkább professzionális darázsirtókhoz.

10.          Gyakorta a fészek nem látható, zárt helyen van, és csak a pici bemeneti nyílást látjuk, ahol a darazsak közlekednek, így a szokványos eszközökkel nem tudjuk a fészekhez juttatni az irtószert. Erre találták ki Protect Extra darázsirtó habaeroszollal együtt kapható csövet, amelyet a szórófejhez illesztve a bemeneti lyukon keresztül befújhatjuk a szert a fészekhez. Ha azonban a fészek a bemeneti nyílástól túl messze van, akkor jobb, ha nem kockáztatunk, és hívjuk a profi irtókat, akik megfelelő védőöltözetben nagy nyomással irtóport juttatnak be a fészek terébe akár nagyobb távolságra is.