Mindenkinek van egy-két fájdalmas személyes története a darazsakról. Minél melegebb az idő, annál több gondot, veszélyt jelentenek. Elsősorban azokat a helyeket keresik, ahol élelmet és vizet találnak, így aztán nyáridőben nincs egy szabadtéri piknik, strandolás, teraszon elköltött ebéd vagy vacsora, ahol ne kellemetlenkednének.

Igazi ragadozók, rovarokkal táplálkoznak, de húst és gyümölcsöt is szívesen fogyasztanak. Csaknem 200 fajuk él Magyarországon. Testfelépítésük a hangyáéra, életmódjuk pedig a méhekére hasonlít. Jellemzően 15-20 mm hosszúságúak, de például a lódarázs elérheti az 50 mm-t is. A legelterjedtebb a kecskedarázs, a német darázs, a lódarázs, a padlásdarázs és a déli papírdarázs. Közülük a lódarázs a legveszélyesebb, de csak akkor bánt, ha a fészkét védi, vagy fenyegetőleg (hadonászás) lépnek fel vele szemben. Ugyanakkor a kecskedarázs és a francia darázs minden különösebb indok nélkül is támadhat. Csípésük helyi duzzanatot, később viszkető érzést okoz, ám bevérzés, szövetelhalás is bekövetkezhet. Szélsőséges esetekben, egyéni túlérzékenység esetén, allergia is felléphet.

A csípéseiken túl azért is veszélyesek az emberre, mert mikrobiológiailag az egyik legszennyezettebb élelmiszer-látogatók: eltanyáznak bármilyen szerves eredetű hulladékon, legyen az dög, állati vagy emberi végtermék.

A legjobb védekezés ellenük, ha igyekszünk távol tartani őket. Például azzal, hogy minden étel- és italmaradékot eltakarítunk, beleértve a házi a kedvenceink által otthagyottakat is. A kukákat pedig szagmentesen fedjük be. Legyünk körültekintőek, ha a szabadban tartózkodunk: ne kiránduljunk harsány színű ruhában; viseljünk papucsot, cipőt a strand és a kert füves területein; tartsuk szem előtt, hogy az édes illatok, így a parfümök és a kozmetikumok is csábítóan hatnak rájuk. Még véletlenül se igyunk bele abba a dobozos italba, amelyet akár csak egy kis időre is felügyelet nélkül hagytunk! 

Ha mindez kevésnek bizonyul, és biztosra akarunk menni, akkor hatásos „vegyi fegyverek” is rendelkezésünkre állnak.

BIOSTOP darázs- és légycsapda – irtószer nélkül pusztít
Az irtószermentes csalogatófolyadék, amely szexferomont is tartalmaz, garantálja, hogy a rovarok nagy távolságból is rátaláljanak a csapdára. 

PROTECT darázsirtó aeroszol – akár 3 méter távolságból is fújható
A ház környékén, tetőtérben, teraszon, kertben található, darázsfészkekben élő darazsak ellen alkalmazható. A hatóanyagtól a rovarok pillanatokon belül megdermednek, majd elpusztulnak.

PROTECT Extra darázsirtó habaeroszol – egy lyukon keresztül is bejuttatható
Olyan helyeken lévő darázsfészkekbe is befújható, akár 8 méterre is, ahová más szereket nem lehet használni.