Az élelmiszermoly szeret repülni, a repülésnél csak egyvalamit szeret jobban: a másik molyt. Utána persze szereti lerakni a petéit, melyekből falánk lárvák százai kelnek ki. Mindezt a mi konyhánkban, spájzunkban, az élelmiszereinkben. De tudunk tenni ellene! Meg is mutatjuk, hogyan! 

 

Először ismerjük fel az ellenséget!

A kamrában leggyakrabban előforduló kártevő lepkefajok (általános köznapi gyűjtőnéven „élelmiszermolyok”) közé hazánkban a lisztmoly, a készletmoly és az aszalványmoly tartozik. Ezeknek a molyfajoknak a kifejlett példányai egymáshoz nagyon hasonlóak, elülső pár szárnyuk fémes csillogású, szürkésbarna színű, esetenként világosabb, sávos rajzolattal, hátulsó pár szárnyuk piszkosfehér. A kifejlett, kb. 1 cm-es méretű, fényt kerülő, repülő példányokkal leggyakrabban a kamra vagy élelmiszer tárolására szolgáló szekrény ajtajának kinyitásakor találkozhatunk, vagy ezek falán pillanthatjuk meg őket, mikor szárnyaikat szorosan a testük mellé csukva pihennek.  Hernyóikkal az élelmiszerekben, illetve azok csomagolásán találkozhatunk, ezek hossza kb. 1,5 cm, fejük kerek, sötétbarna, testük világos, sárgásfehér, néha rózsaszínes. Az élelmiszereket károsító molyok  megesznek szinte mindent, nem válogatósak. Jöhet müzli, csokoládé, kakaó, tészta, gabonafélék, tea, fűszerek, ételízesítő. A  készletmoly a különféle gabonákat és őrleményeket csípi igazán. Az aszalványmoly lárvái imádják a szárított zöldségeket és gyümölcsöket is. A lárvák jelenlétét onnan tudjuk legkönnyebben felismerni, hogy finom, fehér fonadékot képeznek az élelmiszerben. Az ilyen alapanyagot azonnal dobjuk ki, mert a fonadék azt jelzi, hogy már számos moly pete és lárva van benne! 

 

Induljon az élelmiszermoly elleni hadművelet!

Az élelmiszermolyok elűzésében, távoltartásában  legfontosabb fegyver a rendszeres takarítás, polcátpakolás, átszellőztetés, ugyanis a molyok nem szeretik a zavarást. Ez a fertőzés korai felismerése, lokalizálása miatt is fontos. Minél hamarabb távolítjuk el a fertőzött élelmiszert a többi közül, annál kisebb az esélye, hogy az egész kamránkban elszaporodnak a kártevők. A szárazárut, gabonatermékeket, fűszereket, tárolt olajos magvakat, szárított zöldségeket, gyümölcsöket rendszeresen nézzük, forgassuk át, a gabonaőrleményeket felhasználás előtt szitáljuk át, hogy időben felfedezzük, ha hívatlan vendégek költöztek bele.

 

Ha azonban biztosra akarsz menni, válassz profi segítséget! Mégpedig a BIOSTOP® Élelmiszermoly csapdát, amely irtószer nélkül pusztít. Hogyan? A csapda a molyok speciális szexferomonját tartalmazza, amely 6-8 héten keresztül hatékonyan vonzza a kifejlett rovarokat, amelyek csapdába esnek a ragasztós felületen, így nem tudnak szaporodni. Ezzel hatékonyan megelőzhetjük, hogy újabb molygeneráció árassza el a készleteinket.  Mivel a termék irtószert nem tartalmaz, így élelmiszerek közelében is biztonságosan alkalmazható.

 

Felhasználás előtt mindenképpen olvasd el a termék címkéjét isés a felhasználási utasításban leírtakat minden körülmény között tartsd be a hatékonyság és az élelmiszermoly elleni győztes csata érdekében!

 

A termékről részletes tájékoztatást a linken olvashatsz: https://megfoglak.hu/termekek/biostop-elelmiszermoly-csapda/