Sok kertbarát életét megkeserítik a vakondok, amelyek védett állatok, így irtani nem szabad őket. Aki valóban csak elűzni akarja a kertet feltúró, de egyébként hasznos állatot, az bevetheti ellenük a Protect Natural Vakondriasztó golyót.

A Kisvakond karaktere a rajzfilmben cuki ugyan, de a saját kertünkben korántsem. Bár pusztítja a csigákat, százlábúakat, lótücsköt, drótférgeket, jókora túrásokat hagy maga után, ráadásul a veteményeskert növényeinek gyökereit is meglazítja, amik utóbb könnyen kiszáradnak. Fontos tudni, hogy semmilyen növényt nem eszik meg, kizárólag rovarokkal és azok lárváival táplálkozik, viszont az étkezést szinte sohasem hagyja abba, mert az éhezést nehezen tűri.

Így aztán aki azt szeretné, hogy virágai és az ebédlőasztalra szánt növények, no meg persze a gyep békében fejlődhessen, kénytelen felvenni a harcot a kis vaksi rovarevő emlőssel. (Gyümölcsösökben ez kifejezetten ellenjavallt, hiszen egyetlen állat saját testsúlyának másfélszeresét kitevő mennyiségű kártevőt fogyaszt naponta. Érdemes inkább rájuk bízni a pajorok, májusi cserebogarak eltakarítását, mint haragudni rájuk.)

Nagyon fontos tudni, hogy a vakond Magyarországon védett állat, eszmei értéke 25 ezer forint, ezért megölni tilos, csak a távoltartás mikéntjén gondolkodhatunk. A rendelkezésre álló „népi megoldások” száma széles és egyes módszerek meglepően hatékonynak bizonyulnak.

Mivel a vakondok szaglása és hallása kitűnő, bevethetünk ellenük fokhagymát, kávézaccot, petróleumba/terpentinbe áztatott rongyot, bodzaágat, nagy sárfüvet (vakondűző fűnek is nevezik) vagy leáshatunk üres boros-, sörösüvegeket a járatokba. Utóbbiakkal egyéb tennivalónk nincs is, a bennük járó levegő megteszi hatását: a süvítő hang éppen eléggé idegesíti a vakondokat ahhoz, hogy valamivel arrébb tegyék a székhelyüket.

Kaphatóak vakondhálók és -rácsok is, amelyek fizikailag akadályozzák meg a rovarevőket abban, hogy a felszínre törjenek. Az elektromos vagy napelemmel működtetett vakondriasztók az ember számára hallhatatlan frekvenciájú hangokat bocsátanak ki, így tartják távol az állatokat. Igaz ezek működésére van aki esküszik, van aki teljesen hatástalannak tartja.

Szintén humánus megoldás például az Magyarországon újdonságnak számító Protect Natural Vakondriasztó golyó  bevetése. Ez egy szagalapú riasztószer, ami ráadásul megelőzésre is alkalmas. Érdemes szisztematikusan alkalmazni a golyókat (2-3 darabot túrásonként), és a vakondok által előszeretettel látogatott terület közepétől kezdve körkörösen haladni annak határáig. Így elérjük, hogy a vakond fokozatosan kiszorul a mi területünkről.

Ha már nem tapasztalunk aktivitást, a visszatérést is megakadályozhatjuk: ássunk le nagyjából egy méterenként 15 centiméter mélyre 1-2 golyót, és takarjuk vissza földdel a nyílásokat. A golyók a vakond számára kellemetlen illatanyagot árasztanak, ami arra ösztönzi az állatot, hogy elhagyja a területet.

 A vakond természetes ellensége a görény, a menyét, a nyest, a róka, a bagoly, a sólyom, az ölyv, a holló és a gólya - ezekre az állatokra azonban a sűrűn lakott településeken, kerti házas városrészeken nyilvánvalóan csak elvétve számíthatunk, így maradnak a fenti, sok száz év bölcsességét és tapasztalatait egyesítő módszerek.