Az ókori Egyiptomban a bátorság és a kitartás jelképe volt a légy, a mai modern kultúrában viszont a külseje és életmódja miatt visszatetsző rovar, amely finoman fogalmazva is egy nemkívánatos élősködő. Ez nem is csoda, hiszen a világon található közel 75 ezer faj nagy része betegségeket terjeszt, ám mindezek ellenére a legyek akkor is Földünk biodiverzitásának és faunájának megőrzésében fontos szerepet betöltő élőlények. Persze, főleg ilyenkor, a nyári szezon kellős közepén muszáj ellenük védekeznünk, hogy sokszor zavaró jelenlétükkel ne keserítsék meg a mindennapjainkat.

Ahhoz, hogy megértsük a legyek szerepét az állatvilágban, elsőként érdemes egy rövid biológiai áttekintéssel kezdeni. Mivel a legyek nem alkotnak tudományos értelemben vett önálló rendszertani csoportot, ezért maga a légy szó a kétszárnyúak rendjébe (diptera), a hártyásszárnyúak közé tartozó rovarokat összesítő gyűjtőfogalom és általában egyetlen faj, az ember környezetében leggyakoribb házilégy (musca domestica) rövidebb neveként használja a köznyelv.

Világszerte közel 75 ezer légyfaj ismert és Közép-Kelet-Európában, illetve hazánkban több tucatnyi őshonos. Étrendjük változatos: vannak köztük nektárivók, rovarevők, vérszívók, de gyakoriak a bomlástermékeket fogyasztók is. Szaporodásuk nagyon gyors; májustól november elejéig – míg be nem köszönt az igazán hideg időjárás – akár 6-8 generáció is születhet. Úgynevezett metamorfózison, vagyis teljes átalakuláson, általában 4 fejlődési szakaszon mennek keresztül, míg az általunk ismert formában kifejlődnek. A különböző időszakokban nem csupán méretükben, hanem külsőleg is különböznek egymástól. A légy petéiből kukacszerű lárvák keletkeznek, ezeket a köznyelv nyűnek nevezi. Általában valamilyen bomló szerves anyaggal táplálkoznak. Mivel külső vázuk nem rugalmas, így a növekedés során háromszor vedlenek, míg végül bebábozódnak. A báb egy egyszerű hordószerű burokhoz hasonlít, ebben az állapotban fejlődnek ki a belső szervek, valamint a szárnyak. A 10-14 napos folyamat vége, amikor a kifejlett rovar, az imágó kibújik a világba.

De lássuk csak, hogy melyek Magyarországon a legelterjedtebb légyfajok, hogyan ismerjük meg őket és melyek azok a szokásaik, amelyek az emberre, illetve házi- és haszonállatokra veszélyesek?!

házi légy: 
Szerepe közegészségügyi szempontból azért kiemelt, mivel az egyéb élelmiszerlátogatókhoz képest a legtöbb helyen és a legnagyobb számban előforduló rovar. Jellegzetes alakja és életmódja miatt elég könnyen felismerhető 6-8 mm hosszú, sötétszürke színű. Előszeretettel keresi fel a bomló anyagokat, azokban petézik és onnan táplálkozik, így többféle patogén anyag kerülhet be a tápcsatornájába. Ezután rászáll az emberi ételre, és a testére tapadt vagy a bélcsatornájába került fertőző mikroorganizmusokat juttat rá. Bélcsatornáján a kórokozók változatlanul áthaladnak. Ürülékét különféle helyekre (pl. élelmiszerre, falra stb.) naponta akár 20 alkalommal üríti. A meleget és a napsütést kedveli, az árnyékos és huzatos helyeket kerüli.

selymes döglégy:  7-10 mm nagyságú, ragyogó aranyzöld potrohú, kékeszöld torú. Fő jellemzője, hogy kizárólag a bomló húst keresi peterakás céljából. Egyszerre többszáz darabot rak le, gyakran beteg állatok sebébe petézik, ezzel légynyüvességet okozva. Lárvái főleg hullában, dögben, a rothadás késői szakaszában kb.2 hét alatt fejlődnek. A lakásba főleg zivataros időben téved be. 

közönséges húslégy: 
Hossza akár a 20 mm-t is elérheti, szürke színű, potrohán sakktáblaszerű, kockás rajzolat található Előfordul minden olyan helyen, ahol bármilyen húsféle szabadon van hagyva. A nőstény elevenszülő, álcáit a húsba rakja, a népnyelv szerint „beköpi”, majd a lárva onnan elmászva máshol bábozódik be. Az ilyen húsok elfogyasztása mérgező, akár életveszélyes is lehet!

kék dongólégy:
8-12 mm nagyságú, acélkék színű és mivel az egész testét szőr borítja, így a sűrű sörtéiben rengeteg kórokozó képes megtapadni. Petéit bomló húsra, vagy trágyába rakja, amelyek alig egy nap alatt lárvává változnak. Fejlődési ideje 4 hét. Gyakran látogat fertőzött anyagot, széklettel is táplálkozik.

kis házilégy, vagy csillárlégy: 
Fél centi nagyságú, karcsú szürkésbarna színű, a potroha oldalán két sárga folt van. Kedvelt helye a lakásban a csillárok környéke. Lárvái a konyhai szemétben, bomló élelmiszerben vagy ürülékben fejlődnek ki.

muslica, vagy gyümölcslégy: 
Magyarországon mintegy 30 muslicafaj él, a leggyakrabban előforduló a 2-4 mm nagyságú, piros szemű közönséges muslica. Vonzza az erjedt, ecetesedő gyümölcs, így a petéit is oda helyezi. A lárvák az erjedő, ecetesedő rothadó anyagban 1-3 hét alatt fejlődnek ki.

sajtlégy:
Körülbelül fél centiméter nagyságú fényes fekete színű légy. Kitűnő a szaglása, kedvelt peterakási helye az érett sajt (innen kapta nevét). A lárva 1 centis, fehér színű, rendkívül mozgékony a köznyelv sajtkukacnak hívja, akár 10-20 cm távolságra is ugróképes.

árnyékszéklégy:
Alig 5-6 milliméternyi méretű, fekete színű légy, amely főként az emberi ürülékben tenyészik. Megtalálható kerti árnyékszékek környékén, de szerencsére az élelmiszerre csak néha száll rá.

kerítéslégy, vagy istállólégy: 

Külalakra hasonlít a házi légyre, annyiban különbözik, hogy repüléskor nagyobb a szárnyfesztávja. Petéit bomló szerves anyagra vagy emberi élelmiszerbe rakja, ahol a lárva eleinte abból táplálkozik. A lakásba aránylag ritkán téved be.

 

Ha már jól ismerjük a legyek szokásait, akkor az ellenük való védekezés is hatékonyabb tud lenni. A Bábolna Bio termékei kiválóak a legyek elszaporodásának megelőzésére, vagy az akut jelenlétük megfelelő kezelésére.

PROTECT légy- és szúnyogirtó aeroszolt zárt térben kell kifújni, majd a helyiséget 10 percig zárva tartani. Ez idő alatt a rovarok elpusztulnak, utána viszont tanácsos alaposan kiszellőztetni még annak ellenére is, hogy a terméknek citrusos illata van!

BIOSTOP légycsapda klasszikus ragasztós rovarcsapda, amely a hatóanyagoknak köszönhetően odavonzza a házi legyeket ragadós felületeire. Irtószert nem tartalmaz, így a környezetre teljesen veszélytelen, így olyan helyeken is bevethető, ahol irtószerek alkalmazása tilos.

BIOSTOP darázs- és légycsapda bár irtószermentes, ám a jobb hatásfok elérésének érdekében szexferomont tartalmaz. A tartóedény és a fedél különleges kialakításának köszönhetően a csapda könnyen összeállítható.

A BIOSTOP légyfogó szalag szabadban és zárt térben is alkalmazható, jellegében megegyezik a BIOSTOP légycsapdával. Ez a termékünk is kiválóan vonzza a házi legyeket, a környezetre szintén veszélytelen, irtószert nem tartalmazó rovarcsapda.