Ha otthon sem vennénk észre, hogy a frissen vásárolt gyümölcsök között egy romlásnak indult szem is lapul, akkor a rögvest ott landoló gyümölcslégyraj figyelmeztetésére még mindig számíthatunk!

A gyümölcslégy (Drosophila melanogaster), vagy gyakorta használt nevén: a muslica (muslinca) a kétszárnyúak rendjébe tartozó, mindössze néhány milliméternyi rovar. Nagyon kedveli a gyümölcsérlelő nyári meleget, amikor kedvére válogathat a fáról lepotyogó, erjedésnek indult alma-körte-szilva-barack, a kidobott dinnyehéjak vagy a konyhánkban, kamránkban épp poshadni kezdő ilyen-olyan gyümölcs között. De például az üveg alján maradt alkoholt sem veti meg. Az ezeken kialakuló penész- és élesztőgombákkal, valamint baktériumokkal táplálkozik.

A kártevő rovarok népes táborából azzal tűnik ki, hogy tulajdonképpen nem hordoz betegségeket. Persze az nagyon bosszantó, ha ott találjuk az ételünkön, vagy az italunkba repül. Azt azért jegyezzük meg, hogy a muslicák az emberiség jótevői, ugyanis a különböző genetikai kutatások ideális kísérleti alanyai. Thomas Hunt Morgan genetikus 1933-ban orvosi Nobel-díjat kapott a gyümölcsléggyel kapcsolatos kísérleti eredményeiért. 

De hogyan képesek szinte a semmiből előbukkanni, és patyolattiszta lakásunkban valóságos inváziót produkálni? 

Egyrész kiváló a szaglásuk, és a rothadás-erjedés szaga mágnesként vonzza őket. Másrészt a petéiket a megvásárolt gyümölcsökkel mi magunk hurcoljuk be a lakásunkba. Ugyanis a muslica a sérült példányokba rakja tojásait, lárvái is itt növekednek. Ráadásul igen gyors az életciklusuk: ideális körülmények között a peték már másnap kikelnek, és akár 5 nap alatt ki is fejlődnek. Azután egyre nagyobb egyedszámmal kezdődik a körforgás. A kifejlett muslica mindössze harminc napig él, de rövid élete alatt képes akár 1000 petét is lerakni. Ezért van az, hogy egyetlen szem késve eltakarított romló gyümölcs körül nemsokára egy egész muslicafelhő gomolyog.

A lakás adottságai tökéletesek a számukra, ezért nehéz megszabadulni tőlük. A legjobb fegyver ellenük a megelőzés! 

Házi praktikák
A hazahozott gyümölcsöket mossuk meg alaposan, amikor pedig megszáradtak, takarjuk le. 
A gyorsan romló, érett gyümölcsöket, zöldségeket fogyasszuk el minél hamarabb, vagy tároljuk hűtőszekrényben. 
A romlott gyümölcsöt azonnal dobjuk ki!

Legyen jól záródó a szemetesünk, és gyakran ürítsük.
Ha mégis megtörtént a baj, saját készítésű csapdával is próbálkozhatunk: egy kevés almaborecetet + egy-két túlérett gyümölcsöt tegyünk egy tálkába, kötözzük le műanyag fóliával, szurkáljuk meg egy fogpiszkálóval. Az illat becsalogatja őket, de kirepülni már nem képesek.

Profi megoldás
A leghatékonyabb védekezés ellenük az irtószermentes BioStop gyümölcslégycsapda, amely természetes eredetű élelmiszer-összetevőket is tartalmazó csalogatóanyagai révén hatásosan vonzza be a muslicákat. Hatása akár 3–5 héten át érezhető. Ha megtelt, a háztartási szemétbe is kidobható.