Mit tehetünk a házi egerek és patkányok ellen, ha nem szeretnénk irtószert használni? Lehet-e eredményesen küzdeni ellenük? Ez mennyi időt vesz igénybe?

A házi egerek és patkányok igazán szívós fajták, ráadásul a rejtőzködés nagymesterei. Sokszor csak elpotyogtatott apró ürülékük enged következtetni arra, hogy már beköltöztek a lakásba. Ha idejében kapcsolunk, akkor csak egy-két egyeddel kell megküzdenünk. Ha későn, már az is lehet, hogy egy egész nagycsalád élősködik nálunk!

Ha irtószer nélkül szeretnénk belevágni a rágcsálók elleni harcba, akkor kezdhetjük a hagyományos módszerekkel, mint a kis eleséggel felturbózott egérfogókkal. Ez a módszer évtizedek óta bizonyított, teszi a dolgát. Érdemes a csapdákat úgy kihelyezni, hogy se háziállat, se gyerek ne férjen hozzájuk.

A másik irtószermentes elfogási mód a zárt térben használható BioStop ragasztós lap. Az erre rálépő egeret ugyanis csapdába ejti a ragasztós felület. Ugyanígy a hasonló mechanizmusra építő BioStop egérfogó ragasztó is hatásos. Ennek a minősége víz és nedvesség hatására sem romlik.

A kihelyezés során a BioStop csapdák esetében is fontos figyelnünk arra, hogy cicánk vagy kutyánk ne tudjon hozzáférni. Ha jó helyre tesszük ki a csapdákat – oda, ahol feltételezhetően bejön a rágcsáló a lakásba, vagy amerre közlekedik, a falak mentén – akkor gyors eredményt érhetünk el irtószerek alkalmazása nélkül is. Bármelyik ragasztós csapdát választjuk is, alkalmazása előtt alaposan olvassuk el a használati útmutatást.

Azt azért érdemes szem előtt tartani akkor, mikor megküzdési stratégiát választunk, hogy mennyi kártevővel állunk szemben. Ha már elszaporodotak, akkor érdemes az irtószerek között is körülnézni. Ha ezek alapján mégis rákényszerülünk a rágcsálóirtásra, jó választás lehet ilyen esetben a KILRAT rágcsálóirtó pép, amely már egy fogyasztás után is hatásos, vagy a PROTECT Boxer egérirtó állomás, amely kifejezetten az egerekre lett tervezve.

Jó tudni, hogy a boltokban kapható rágcsálóirtószerek megfelelő használat, kihelyezés esetén sem az emberre, sem a háziállatokra nem jelentenek semmiféle veszélyt.