A ma élő emlősök több mint egyharmadát a rágcsálók teszik ki. Bár az ember szempontjából a legkártékonyabb emlősök, vigasztaljon bennünket az a tudat, hogy sok ragadozó emlősnek és madárnak szolgálnak táplálékul. Az egerek 817 faja ismert. Az egész világon elterjedtek. Még a Déli-sarkvidékre is jut belőlük. 

A hideg idő beköszöntével számíthatunk arra, hogy beköltöznek a kamránkba, a padlásunkba, a garázsunkba, de a személyes lakóterünkben is megjelenhetnek. A legjellemzőbb rágcsálóbetolakodók a házi egerek, valamint a mezei egér és a házi egér kereszteződéséből származó güzüegerek.  Egyébként a szabadban is mindig az emberekhez közel telepszenek meg. A természetben egyszerű fészkeket készítenek, a zárt terekben pedig a falak mentén lyukakban, vagy régóta felhalmozott és nem bolygatott anyagokban: zsákok, ruhák között, a falikárpit mögött vagy kárpitozott bútorokban rendezkednek be. Keveset vándorolnak, kedvező életfeltételek esetén az egész életüket leélik egy két-három méter sugarú körben.

Csak teljes csendben, jellemzően este és éjszaka tevékenyek. Igen jó a hallásuk, a legkisebb neszre elosonnak. A magas hangokra különösen érzékenyek, de az ultrahangos egérriasztó készülékekhez pillanatok alatt hozzászoknak. 

Az ürülékük árulkodik a jelenlétükről, továbbá a rágás- és lábnyomok, no meg a jellegzetes egérszag. Komolyan kell venni már az első intő jelt is, mert ha késlekedünk, akkor már egy egész kolóniával gyűlhet meg a bajunk. Ugyanis az egerek rendkívül szaporák, meleg helyeken egész éven át szaporodnak. Párosan vagy családosan élnek. A nőstény két hónapos korában ellik először, évente átlag 6 alkalommal. Az utódok száma almonként 6–13 lehet, és ezek is ivaréretté válnak két hónap alatt, így akár 1000 utóda is lehet egy-egy egérpárnak. Élettartamuk 2–4 év, ám többségük előbb elpusztul.

Mindenevők, különösen a gabonaszemek és az olajos magvak a kedvenceik. Ugyanakkor puszta kíváncsiságból minden más élelmiszerbe is belekóstolgatnak. Foguk folyamatosan nő, így emiatt is folyton rágniuk kell. Az ételek mellett kárt tesznek az épületekben, a szigetelést vagy az elektromos vezetéket is rágcsálhatják, számos esetben okoztak már tüzet ilyen módon.

Sokféle betegséget terjeszthetnek, köztük fertőző agyhártyagyulladást, szalmonellafertőzést, de akár veszettséget is. A rajtuk élősködő atkák pedig allergiát is kiválthatnak. Ráadásul rendkívül büdösek, „egérszagúak”.

Szóval ahogy a magyar népi gyermekmondóka megfogalmazza: egér, egér, ki a házból! Próbálkozhatunk kiűzésük érdekében különböző házi fortélyokkal, például különböző erősen illatozó anyagok elhelyezésével – a borsmentát például ki nem állhatják –, az egérlyukak megkeresésével és felszámolásával. A legkiválóbb házi megoldás azonban egy rátermett házimacska bevetése.

Ha nincs macskánk, és profi megoldásra törekszünk, válasszunk a speciális összetételű rágcsálóirtók közül!

BIOSTOP egérfogó ragasztó – irtószermentes ragasztó.
BIOSTOP egérfogó ragasztós lap – felhasználásra kész irtószermentes ragasztós lap.
KILRAT rágcsálóirtó pép – kék színű, új összetételű termék, erősebb fertőzöttség esetén ajánlott. Már egyszeri fogyasztás után is gyorsan és biztonságosan hat.

PROTECT paraffinos rágcsálóirtó blokk – elsősorban nedves helyeken ajánlott a kihelyezése. 12 darab rágcsálóirtó blokkot tartalmaz. 

PROTECT Boxer egérirtó állomás – felhasználásra kész, zárt egéretető doboz. Felnyitás nélkül helyezendő az egerek által látogatott helyekre, vonulási útjaikra.

PROTECT rágcsálóirtó granulátum – felhasználásra kész, 7 darab filterpapírtasakban kiszerelt granulátumot tartalmaz. Már egyszeri fogyasztása is hatásos.

PROTECT rágcsálóirtó pép – piros színű, speciális összetételű pépes csalétek. Friss ízanyagait hosszú időn keresztül megőrzi. Alkalmazása rendkívül egyszerű, már egyszeri fogyasztása is hatásos. A rágcsálók kifejezetten kedvelik.