Háziállataink életét nemcsak a kullancsok, hanem a bolhák is megkeseríthetik, és persze nekünk is sok bosszúságot okozhatnak. Már az első melegebb tavaszi napokon megindult a szaporodások, és mostanra nagyon aktívvá váltak. Mivel a lakásban megbújó példányok átvészelik a telet is, egész évben folyamatosan védekezni kell ellenük. 

Nem fajspecifikus parazita. Ugyan van macska-, kutya- és emberbolha – utóbbi civilizált országokban elég ritka –, de például a kutyákon és a macskákon egyaránt a macskabolha előfordulása a leggyakoribb. Az embereket is megcsíphetik, de nem élnek rajtuk, hiszen a viszonylag szőrtelen test nem nyújt számukra rejtekhelyet, nehezen kapaszkodnak meg rajta, és elegendő hőt sem ad ahhoz, hogy hosszú távon életben maradhassanak.  Csupán egyszer-egyszer megmarnak, azután odébbállnak. A helyváltoztatás bajnokai, ahogy a népi rigmus mondja: Icike-picike, / Ugrik, mint a fityfene. Bámulatos fizikai képességük, hogy súlyuk 135-szörösét bírják ugróerőként kifejteni, és így a 2-3 milliméteres létükre 20-30 centimétert is képesek ugrani.

A kifejlett bolhák vérrel táplálkoznak. Ha a lakásban ideális körülményekre találnak –háziállatra vagy akár egy bolyhos szőnyegre –, nagyon gyorsan elszaporodnak. Egyetlen nőstény napi 25-50 petét is lerak a gazdaállatra, és onnan néhány óra elteltével már szanaszét szóródnak. Néhány napon belül lárvaalakot öltenek, és minden lehetséges búvóhelyre behúzódnak. A kifejlett bolhák által ürített emésztetlen, alvadt vért fogyasztják. Sokkoló a tudat, hogy a bolhák 95%-a a lakásban, például a szőnyegekben, takarókban, a parketta hézagaiban, kutyánk-macskánk fekhelyén – a gyerekülésben is! – él és szaporodik. A bolha megjelenésének egyébként nem feltétele, hogy háziállat legyen az otthonunkban.  Petéiket cipőtalpunkon, ruházatunkon is hazavihetjük. 

A bolhák nem csak fájdalmat és kellemetlenséget okoznak, csípésük több veszéllyel is járhat. Nyáluk gyakran allergén, és bőrirritációt vált ki. Közvetítői lehetnek egy sor fertőző vírusos és baktériumos betegségnek is. Köztesgazdái például egyes galandférgeknek, amelyek az embert is veszélyeztetik. Megjegyezzük, hogy a középkori nagy pestisjárványok kirobbantásáért a vándorpatkányok bolháit teszi felelőssé a tudomány.

A paraziták ellen csak az a házi kedvenc védett, amelyet rendszeresen, időkihagyás nélkül óvnak! Sőt, a környezet folyamatos ellenőrzésére, gondos takarítására, fertőtlenítésére is gondot fordítanak. 

A HappyPet termékcsalád mindegyike segít, hogy kedvenceinket elkerüljék a vérszívók.
HAPPYPET Guard bolha- és kullancsriasztó nyakörv macskáknak és a HAPPYPET Guard bolha- és kullancsriasztó nyakörv kutyáknak elsősorban a téliesebb időszakban, októbertől márciusig ajánlottak. Tavasztól pedig javasolt váltani a nyakörvről a repellens hatású HAPPYPET Guard bolha- és kullancsriasztó sampon kutyáknak vagy a HAPPYPET Guard bolha- és kullancsriasztó spot-on kutyáknak és a HAPPYPET Guard bolha- és kullancsriasztó spot-on macskáknak készítményekre. A HAPPYPET Guard bolha- és kullancsriasztó porozószer kutyáknak és macskáknak egyaránt jó. A hatékonyság növelése érdekében fontos, hogy mindezek használata mellett a fekhelyüket is befújjuk HAPPYPET tartós hatású bolhairtó aeroszollal, amely megelőzésre is kiváló, és erősebb bolhásodás esetén is hatásos.